Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Επιτροπής θα βοηθήσει 17 κράτη μέλη να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Η Επιτροπή θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη για να βοηθήσει 17 κράτη μέλη να απεξαρτηθούν σταδιακά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια. Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες μεταρρυθμίσεις πολιτικής, καθώς και να επενδύσουν σε τομείς όπως η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, η επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να επιτευχθούν αυτές οι κοινές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες. Τα κράτη μέλη που ζήτησαν και θα λάβουν αυτή τη στήριξη κατά την προσεχή περίοδο είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Παράλληλα με την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση. Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης θα παρέχει στοχευμένη, εξατομικευμένη και έγκαιρη στήριξη στις ταχέως μεταβαλλόμενες ανάγκες καθενός από αυτά τα κράτη μέλη.»

Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή δημοσίευσε στις 21 Μαρτίου 2022 ειδική πρόσκληση με την οποία καλούσε τα κράτη μέλη να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης. Όλα τα αιτήματα που υπέβαλαν τα κράτη μέλη αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή. Η εμπειρογνωμοσύνη παρέχεται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή. Θα στηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των κρατών μελών από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και θα συμβάλει στον μετριασμό των κλυδωνισμών των τιμών μεσοπρόθεσμα, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις διαπεριφερειακές και τις διασυνοριακές διαστάσεις του ζητήματος. 

Σχετικές δημοσιεύσεις