Το Μπακού είναι έτοιμο να αυξήσει τις παραδόσεις του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να αυξήσει τις παραδόσεις του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών αυτής της πηγής ενέργειας στη γηραιά ήπειρο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.

Αυτή η χώρα του Καυκάσου, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, άρχισε στα τέλη του 2020 να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δεσμευόμενη για 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

“Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020 και μπορούμε να γίνουμε προμηθευτές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών”, δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίεφ στον νέο πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπακού.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ανήλθαν σήμερα σε πρωτοφανή επίπεδα, που προωθούνται από τη ζήτηση η οποία επιταχύνεται και τα εξαντλημένα αποθέματα ενόψει του χειμώνα.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν επίσης σήμερα σε νέα ύψη εδώ και χρόνια.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε από μια έλλειψη ανέμου για την τροφοδοσία των ανεμογεννητριών, διακοπές της πυρηνικής ενέργειας και τη μείωση του άνθρακα λόγω των περιβαλλοντικών πολιτικών.

Οι παραδόσεις του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν στα τέλη Δεκεμβρίου από το τεράστιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, μέσω του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, που διασχίζει τη Γεωργία και την Τουρκία.

Το κύκλωμα αυτό προορίζεται να διαφοροποιήσει τις προμήθειες των Ευρωπαίων και να μειώσει την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, στ΄ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, μπορεί να περιέχει 1.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις