Το ποδόσφαιρο των δισεκατομμυριούχων

Πενήντα δύο (52) ομάδες άλλαξαν ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η UEFA.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το 53% των ευρωπαϊκών συλλόγων βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ το 39% είναι ενώσεις ή ιδρύματα.
Έως και 5% βρίσκεται στα χέρια των δημόσιων διοικήσεων και των κρατών, όπως συμβαίνει με το Κατάρ, ιδιοκτήτη της  Παρί ΣΖ και μόνο μια ομάδα είκοσι συλλόγων (3%) είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Μεταξύ αυτών η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ιστορικοί σύλλογοι όπως ο Άγιαξ, η Μπενφίκα ή η Λιόν, αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί, όπως η Ααλμποργκ, από τη Δανία.
Στον 1ο όμιλο του Champions League, πυο ξεκίνησε τη διαδρομή του μόλις την Τρίτη, βρίσκονται η Παρί Σεν Ζερμέν του Λιονέλ Μέσι με την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά κυρίως ο σείχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας από το 2008 και ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί , πρόεδρος, γενικός διευθυντής και ορατό πρόσωπο της εταιρείας Qatar Sports Investments, η οποία από το 2011 ελέγχει την γαλλική ομάδα.
Τόσο τα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Κατάρ είναι δύο σπουδαίοι πρωταγωνιστές του σύγχρονου ποδοσφαίρου: τα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων της FIFA για τους μεν και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 για τους άλλους.
Ο σεΐχης Μανσούρ, 49 ετών, έχει προσωπική περιουσία 25 δισ. ευρώ. Είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι και θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Αγόρασε  τη Σίτι έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Aλ Κελαϊφί, από την πλευρά του, είναι 46 ετών και είναι πρώην επαγγελματίας τενίστας όπου έφτασε 995ος στον κόσμο στην κατάταξη ATP, συγκεντρώνοντας μόλις 16.000 δολάρια σε έπαθλα.
Από το τένις, ωστόσο, ίσως η πιο σημαντική σχέση της ζωής της ήρθε όταν γνώρισε τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, πρόεδρο της Qatar Investment Authority.
Είναι ένα Κυρίαρχο Ταμείο Επενδύσεων που ασχολείται με τη διαχείριση και την επένδυση των οφελών που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Για 70 εκατομμύρια δολάρια, ο εμίρης του Κατάρ απέκτησε την Παρί ΣΖ το 2011.
Αφήνοντας στην άκρη τη διαμάχη για τα πετροδόλαρα μεταξύ Παρί ΣΖ και Σίτι, υπάρχουν και άλλες ξεχωριστές ιστορίες μεταξύ των «ιδιοκτητών» του ποδοσφαίρου.
Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ίσως μία από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις. Το 2003, ο επιχειρηματίας πετρελαίου απέκτησε την Τσέλσι έναντι 165 εκατομμυρίων ευρώ και επένδυσε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια σε παίκτες τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Η προσωπική περιουσία του Αμπράμοβιτς εκτιμάται ότι είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων περιπτώσεων, ο Κινέζος Ζανγκ Γιντόνγκ, ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της ασιατικής Suning, ενώ ελέγχει την Ιντερ της Ιταλίας.
Ο Αμερικανός και επιχειρηματίας ακινήτων Σταν Κρένκε, με περιουσία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ιδιοκτήτης της αγγλικής Άρσεναλ από το 2008, όπως επίσης άλλων αθλητικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Λος Άντζελες Ραμς του NFL, Ντένβερ Νάγκετς του NBA, Κολοράντο Αβαλάνς του NHL και Κολοράντο Ράπιντς του MLS.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η περίπτωση του  Ντίτριχ Μάτεσιτς, ιδιοκτήτη του 49% της εταιρείας ενεργειακών ποτών Red Bull και όχι μόνο των ομάδων της Formula 1, αλλά και των ποδοσφαιρικών ομάδων στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σχετικές δημοσιεύσεις