Το ρεκόρ της Κολομβίας το 2022 σε κατασχέσεις κοκαΐνης

Κάθε χρόνο στην Κολομβία, η ποσότητα της κοκαΐνης που κατάσχεται από τις αρχές φαίνεται πως είναι όλο και μεγαλύτερη. Το 2022, έγινε μάλιστα ρεκόρ, αφού η ποσότητα που κατασχέθηκε ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο του υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Μέσα στο 2022 λοιπόν, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάσχεσαν συνολικά 671 τόνους κοκαΐνης, σχεδόν 2 τόνους περισσότερους από το 2021.

Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι απαραίτητη η καταπολέμηση των παράνομων εσόδων από το εμπόριο ναρκωτικών, γιατί προκαλούν πολύ κακό στη χώρα», εξαίροντας ταυτόχρονα και τις διωκτικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την αποτελεσματικότητα τους.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα δεδομένα, οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν στις επαρχίες Ναρίνιο, Μπολίβαρ και Βάγιε δελ Κάουκα. Η παραγωγή και η διακίνηση ναρκωτικών φέρεται πως σε ένα τεράστιο βαθμό, χρηματοδοτεί τις ένοπλές συγκρούσεις που μαίνονται στην Κολομβία τις έξι τελευταίες δεκαετίες. Οι συγκρούσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με τις αρχές, στην διακίνηση ναρκωτικών εμπλέκονται η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ομάδες διαφωνούντων των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συμμορίες που σχημάτισαν πρώην ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί.

Το 2020 οι κατασχέσεις έφτασαν τους 505 τόνους και το 2019 τους 428.

Σχετικές δημοσιεύσεις