Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων Και λοιπές διατάξεις».

  • Η μεγάλη καινοτομία που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι η εισαγωγή – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας – της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Οι εκτός Ελλάδας εκλογείς θα ψηφίζουν εφεξής αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, ενώ και οι ψηφοφόροι που βρίσκονται εντός Ελλάδας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με προσέλευση στο εκλογικό κέντρο είτε με επιστολική ψήφο, εφόσον υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.
  • Η διαδικασία εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ενώ προβλέπεται η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών υψηλού κύρους, αποτελούμενων από δικαστικούς.
  • Επιπλέον, το σχέδιο νόμου επιφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στη διαδικασία των ευρωεκλογών, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή της ηλεκτρονικής πύλης υποψηφιοτήτων, η οποία εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 και στις αυτοδιοικητικές του προηγούμενου Οκτωβρίου, ενώ επανέρχεται το κώλυμα για την ανακήρυξη ως υποψηφίων ευρωβουλευτών των εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι πρέπει να παραιτηθούν του αξιώματός τους πριν την ανακήρυξη.
  • Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει διαδικασία για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων κυρίως σε ό,τι αφορά εκλογείς που έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό, για τους οποίους θανάτους δεν έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές αρχές.
  • Τέλος, εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία, όπως είναι το μητρώο εκλογικών τμημάτων, όπου θα καταγράφεται η προσβασιμότητα των εκλογικών κέντρων για ΑΜΕΑ αλλά και η υποχρεωτική μετάδοση τηλεοπτικών προεκλογικών μηνυμάτων στη νοηματική γλώσσα.

Σχετικές δημοσιεύσεις