Τροφές και ροφήματα που μπορούν να σε ανακουφίσουν από το άγχος

Δες πως μπορούν κάποια τρόφιμα να ανακουφίσουν το στρες.

Σολομός

Ο σολομός μπορεί να είναι ωφέλιμος για τη μείωση του άγχους γιατί περιλαμβάνει εκείνα τα συστατικά που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου όπως είναι η βιταμίνη D, τα ωμέγα 3 λιπαρά και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ αλλά και το εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ (DHA).

Αυτά τα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, τα οποία έχουν ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να ανταποκριθεί σε αλλαγές επιτρέποντάς του να διαχειριστεί καλύτερα τους τους παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματα του στρες.

Η βιταμίνη D έχει μελετηθεί επίσης για τις θετικές επιδράσεις οι οποίες μπορούν να μειώσουν το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Μια μετα-ανάλυση που έγινε το 2020 έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών μεταπτώσεων στη διάθεση.

Χαμομήλι
Το βότανο αυτό είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες που μειώνουν το άγχος. Έχει τόσο αντιοξειδωτικές όσο αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή που συνδέεται με το άγχος.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ξεκάθαρα συμπεράσματα για τον μηχανισμό πίσω από το αποτέλεσμα το χαμομήλι θεωρείται ότι ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την διάθεσή όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ.

Επίσης, μπορεί να βοηθάει στην ρύθμιση του υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδιακού φλοιού (HPA που επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην απόκριση του στρες.

Kουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που περιέχει κουρκουμίνη, ένα συστατικό που έχει μελετηθεί για τις ιδιότητες που έχει και την ικανότητά του να ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και να εμποδίζει το άγχος.

Είναι γνωστό γιατί είναι υψηλό σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κουρκουμίνη μπορεί να βάλει στοπ στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει φλαβονοειδή όπως οι επικατεχίνη και η κατεχίνη, τα οποία είναι φυτικά συστατικά που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά.

Κάποιες έρευνες προτείνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ωφελήσουν την εγκεφαλική λειτουργία και έχουν επίσης νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Για την ακρίβεια μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσουν τα «μονοπάτια» που στέλνουν «σήμα» στα κύτταρα.

Ακόμα και η γεύση της μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι χαλαρωτική για όσους έχουν διαταραχές διάθεσης.

Γιαούρτι
Κι όμως το γιαούρτι βοηθάει και στο στρες. Τα προβιοτικά, τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένους τύπου γιαουρτιού μπορούν να βοηθήσουν σε μερικά στάδια της ευζωίας μας όπως είναι η ψυχική μας υγεία.

Παρόλα αυτά χρειάζεται περισσότερη έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά που βοηθούν τα έντερα και τον εγκέφαλο .

Παρόλο που πρόκειται για ένα πεδίο που χρήζει διερεύνησης είναι σημαντικό να γίνουν και άλλες δοκιμές.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ το οποίο είναι αντικείμενο μελέτης καθώς φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνει το στρες.

Σε μια τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν ένα ρόφημα με L-θεανίνη ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά πιο χαμηλά επίπεδα στρες και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται με το άγχος.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην L-θεανίνη καθώς μπορεί να εμποδίζει την υπερδιέγερση των νεύρων. Επίσης, μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, των νευροδιαβιβαστών που φαίνεται να έχουν αγχολυτικές ιδιότητες

Επίσης, περιέχει γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει την υγεία του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να παίξει επίσης ένα συγκεκριμένο ρόλο στην μείωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων και στην αύξηση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Επίσης, ο συνδυασμός της L-θεανίνης και της επιγαλλοκατεχίνης μαζί με άλλα συστατικά που υπάρχουν στο πράσινο τσάι παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του στρες και του άγχους και λογικά σε συνδυασμό κάνουν περισσότερο καλό.

Άλλα τρόφιμα που φαίνεται ότι μπορεί επίσης να βοηθήσουν είναι:

η γαλοπούλα, οι μπανάνες και η βρώμη γιατί έχουν όξινη τρυπτοφάνη η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και στο αίσθημα της χαλάρωσης.

Επίσης, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά γιατί έχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα, οι σπόροι κία γιατί έχουν ωμέγα – 3 λιπαρά και τα εσπεριδοειδή και οι πιπεριές γιατί έχουν βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή.

Σχετικές δημοσιεύσεις