Υποβλήθηκε επίσημα προς την Κομισιόν το πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επίσημης υποβολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος «Πολιτική Προστασία» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 714 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές , ενώ όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για ένα από τα πρώτα προγράμματα που υποβάλλονται επίσημα από τη χώρα μας και η έγκρισή του αναμένεται εντός του καλοκαιριού 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για πρώτη φορά η χώρα μας υποβάλει αντίστοιχο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο διαρθρώνεται σε τρεις κύριους άξονες:

– Δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων για την ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση κινδύνων. Η νέα αυτή εθνική βάση θα διασφαλίζει ότι σε πραγματικό χρόνο, θα είναι διαθέσιμη η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η προμήθεια νέων, ευφυών συστημάτων καταγραφής και έγκαιρης προειδοποίησης για επεξεργασία και παρακολούθηση κρίσιμων δεδομένων. Επιπλέον, προβλέπεται η χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να αξιοποιηθεί το ταλαντούχο επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και να διασφαλιστεί επιστημονική ακρίβεια σε κάθε φάση διαχείρισης των κινδύνων.

– Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και μέσων. Προβλέπεται, ειδικότερα, η προμήθεια νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, αλλά και μηχανολογικός εξοπλισμός και οχήματα για όλους τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ).

– Αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσα από τη νέα Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πολιτική Προστασίας (με εκπαιδευτικά προγράμματα για εθελοντές, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και πολίτες), την Πυροσβεστική Ακαδημία (σε Κηφισιά και Πτολεμαΐδα), πρότυπο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις