Υπουργείο Παιδείας – Έρχεται πλατφόρμα για καταγγελίες περιστατικών βίας στα σχολεία

Ένα βήμα για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, η οποία έχει πάρει τη μορφή μάστιγας, το τελευταίο διάστημα με καθημερινά κρούσματα, κάνει το υπουργείο Παιδείας

Οι τρόποι αντιμετώπισης της βίας, στη σχολική κοινότητα, θα παρουσιαστούν, την επόμενη εβδομάδα, με νομοσχέδιο, που εκτός των άλλων θα δίνει τη δυνατότητα στα θύματα σχολικού εκφοβισμού να μιλήσουν χωρίς φόβο, αλλά και να βρουν υποστήριξη.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες διατάξεις, προβλέπεται και η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταχώριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας, η οποία θα υποστηριχθεί τεχνικά από το ο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ,του οργανισμού που έχει την ευθύνη και για την έκδοση των σχολικών βιβλίων.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στόχος του υπουργείου είναι, να αποτελέσει η συγκεκριμένη πλατφόρμα τον κεντρικό ψηφιακό κόμβο για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για όλους όσοι θέλουν να κάνουν καταγγελία ανώνυμα αλλά και επώνυμα εφόσον το επιθυμούν. Αποδέκτες αυτών των αναφορών θα είναι οι Υπεύθυνοι Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού του κάθε σχολείου, αλλά και οι Ομάδες Δράσεις. Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και διάταξη ενταγμένη στο “Πρόγραμμα Φιλία”, που θα προβλέπει ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα υπάρχει πρόβλεψη για ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά σχολικής βίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να μιλήσουν. Είναι νέο πρόγραμμα, που θα δίνει δυνατότητα για ανώνυμες καταγγελίες, και θα γίνει πολύ άμεσα, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Η υπουργός δήλωσε ότι προσλήφθηκαν στα σχολεία 3200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, υπάρχουν σύμβουλοι σχολικής ζωής και υπογράμμισε ότι έχουμε πολλές καταγγελίες για φερόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία θα ήταν λιγότερα αν από αρκετά χρόνια νωρίτερα είχαμε μάθημα σεξουαλικής αγωγής από την 3η Δημοτικού.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φιλία»

Το νέο πρόγραμμα “ΦΙΛΙΑ” περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων και στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό για την σχολικό εκφοβισμό και την ενίσχυση του ασφαλούς περιβάλλοντος. Έχει ως βασικούς στόχους την πρόληψη αντιμετώπιση και την προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Προβλέπονται: Στοχευμένο επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και δημιουργία ειδικού ψηφιακού κόμβου για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Επίσης ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών.

Επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης για το πρόγραμμα «Φιλία» κατά του σχολικού εκφοβισμού

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε και Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας» για την παρουσίαση του νέου προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού «Φιλία» και της Πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών στο οποίο συμμετείχαν 200 στελέχη της εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ από όλη την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία είχε στόχο την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα καλλιέργειας όλων εκείνων των δεξιοτήτων που ήδη εμπεριέχονται στη Θεματολογία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και βοηθούν στην πρόληψη, όπως:

  • Ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα,
  • Η κατάρριψη στερεοτύπων και προώθηση της ισότητας,
  • Ο σεβασμός των κανόνων και η θετική συμπεριφορά,
  • Η αλληλεγγύη, οι δημοκρατικές αξίες και η ενεργός πολιτειότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις