«Υφαίνοντας την παράδοση» στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας

 «Αφήσαμε πίσω τις ζωές μας, τους φίλους και τις οικογένειές μας για ένα καλύτερο μέλλον. Όπου και να πάμε κουβαλάμε μέσα στις ψυχές μας τις παραδόσεις μας. Σε αυτές τις φωτογραφίες μας βλέπετε όπως στα αλήθεια είμαστε, ελεύθεροι και περήφανοι». Μ’ αυτή τη φράση, ο Χαμίντ (Hamid) από το Αφγανιστάν εξηγεί τι σημαίνει γι αυτόν αλλά και για τους υπόλοιπους συμπατριώτες του που φιλοξενούνται στην ανοιχτή δομή στη Νέα Καβάλα να φορούν ρούχα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοσή τους, όπως αυτά στις φωτογραφίες που κρατά στα χέρια του.

   Ο Χαμίντ και άλλοι περίπου 45 αιτούντες άσυλο συμμετείχαν στη συλλογική δράση «Υφαίνοντας την παράδοση» που υλοποίησε η ομάδα κοινοτικής υποστήριξης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με τη βοήθεια της οργάνωσης «Drop in the Ocean». Στο πλαίσιο της δράσης διανεμήθηκαν υφάσματα και ραπτομηχανές σε διαμένοντες της δομής με σκοπό να φτιάξουν ρούχα εμπνευσμένα από την παράδοσή τους και, όπως αναφέρει ο ΔΟΜ, το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία 40 ξεχωριστών ενδυμασιών για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν δικές τους φορεσιές.

   Η δράση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου. Οι ραπτομηχανές όμως είχαν αρχίσει να δουλεύουν ακατάπαυστα τρεις εβδομάδες νωρίτερα, καθώς βρέθηκαν στα έμπειρα χέρια και πόδια γυναικών της αφγανικής κοινότητας της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό.

   «Ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας είναι η δραστηριοποίηση της κοινότητας του καμπ, να δώσουμε -με άλλα λόγια- ζωή στη δομή. Πολλοί από τους ανθρώπους που διαμένουν στο καμπ είναι από μόνοι τους δραστήριοι και τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν τη διάθεσή τους να συμμετέχουν στην κοινότητα και να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας και εκτός της δομής. Με αυτή τη δράση ουσιαστικά επικοινωνούν την παράδοσή τους σε μία ευρωπαϊκή χώρα», εξηγεί ο Νίκος Γούτας, από την ομάδα κοινοτικής υποστήριξης του ΔΟΜ.

   «Πολλοί από τους συμμετέχοντες ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση κατά τη συμμετοχή τους και για έναν ακόμα λόγο», σημειώνει ο κ. Γούτας και εξηγεί: «είχαν χάσει τα ρούχα τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα. Συνεπώς ο συμβολισμός είναι ακόμα ισχυρότερος για κάποιους».

   Οι γυναίκες από την αφγανική κοινότητα της δομής ήταν αυτές που ανέλαβαν δράση, αξιοποιώντας την εμπειρία τους στο ράψιμο, με το αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει. «Την παράδοση και την ταυτότητά μας την κουβαλάμε μαζί μας, όπου και να πάμε. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία στην οποία συνεργαστήκαμε και φέραμε ένα όμορφο αποτέλεσμα», λέει η Μάριαμ (Mariam), αιτούσα άσυλο που διαμένει στη δομή.

   Σημαντική στην υλοποίηση της ξεχωριστής αυτής δράσης ήταν και η συμβολή της οργάνωσης «Drop in the ocean», που πρόσφερε απλόχερα τα αναγκαία υλικά και εργαλεία. «Η ομάδα μας συνεχίζει να στηρίζει τον πληθυσμό της Νέας Καβάλας με διανομές, δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης για ενήλικες, ενδυνάμωσης και κινητοποίησης της κοινότητας, συμβάλλοντας μάλιστα και σε πρωτοβουλίες ένταξης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίξαμε την κοινότητα στη δομή με υφάσματα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιαίτερα πανέμορφων ενδυμασιών», λέει ο Γιάννης Ξενάκης από την Οργάνωση «Drop in the ocean».

   Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υποστηρίζει της ελληνικές αρχές και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη διαχείριση της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικές δημοσιεύσεις