Φάουτσι – Η «Όμικρον» δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στις ΗΠΑ

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, όμως οι πρώτες πληροφορίες από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ασυνήθιστα, δήλωσε απόψε ο Άντονι Φάουτσι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το πρωί είχαν καταγραφεί 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής σε 20 χώρες, όχι όμως και στις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή θα προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση. Μολονότι κάποιες προκαταρκτικές πληροφορίες από τη Νότια Αφρική δεν αναφέρονται σε ασυνήθιστα συμπτώματα (..) δεν ξέρουμε και είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πιέζουν τους Αμερικανούς να επωφεληθούν από τα εμβόλια, όμως η διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού δυσκολεύει αυτήν την προσπάθεια. Περίπου το 69% των Αμερικανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Ελπίζουμε (..) ότι θα υπάρχει κάποιου βαθμού προστασία» από τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή, πρόσθεσε ο Φάουτσι, τονίζοντας: «Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση».

Την Δευτέρα ο Μπάιντεν είπε ότι για να νικηθεί η πανδημία θα πρέπει να εμβολιαστεί και ο υπόλοιπος πλανήτης. Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν οι ΗΠΑ κάνουν αρκετά για να εμβολιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο, ο Φάουτσι σημείωσε ότι έχουν κάνει περισσότερα από άλλες χώρες. «Το αρκετά είναι μια δύσκολη λέξη. Κάνουμε πολλά; Κάνουμε πάρα πολλά», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε επίσης ότι αποδείχθηκε δύσκολο να εμβολιαστεί ο κόσμος σε ορισμένες χώρες της νότιας Αφρικής και σε άλλες και πολλές από τις δόσεις που εστάλησαν εκεί έμειναν αχρησιμοποίητες. «Άλλες αφρικανικές χώρες (…) στην πραγματικότητα μας είπαν να μην στείλουμε άλλα εμβόλια επειδή δεν κατάφεραν να τα χρησιμοποιήσουν επαρκώς», κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις