Φάρμακα: Στηρίζουμε την καινοτομία – Προστατεύουμε τους πολίτες από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερες πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σας και της κυβέρνησής μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών μας πολιτικών, όσο και στο επίπεδο ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ.
  • Βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου αισθανόμαστε ότι μερικές φορές πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, παρέχοντας στους πολίτες μας πρόσβαση τόσο σε καινοτόμα αλλά και σε γενόσημα φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε στις εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων την απαραίτητη προβλεψιμότητα για να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων.
  • Έχουμε ορισμένες παρουσιάσεις και στη συνέχεια κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε πιθανώς να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την καινοτομία των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, που είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση.
  • Χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη, αποτυγχάνουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις αιχμής, υστερούμε σε κορυφαίους δείκτες καινοτομίας, σίγουρα σε σχέση με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, τόνισε:

  • Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας.
  • Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια περίοδο «επιστημονικής αναγέννησης», όπου λόγω των εξελίξεων στη βιολογία και ταυτόχρονα των εξελίξεων στην τεχνολογία, θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Βέβαια, αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις