Φον Ντερ Λάιεν – «Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση των πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία»

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση των πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποίησε σήμερα – ημέρα της Ευρώπης – μια συμβολική επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ΕΕ εργάζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην άμεση απελευθέρωση πυρομαχικών από τα αποθέματα των κρατών-μελών. «Έχουμε διαθέσει 1 δισ. ευρώ σε αυτό και λειτουργεί. Σημαντικά αποθέματα πυρομαχικών έχουν παραδοθεί ή βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, επειγόντως», τόνισε η ίδια. Ο δεύτερος άξονας που συμφωνήθηκε, παρέχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης για την προμήθεια πυρομαχικών 155 και 152 χιλιοστών από τα κράτη-μέλη. Τρίτον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα βοηθηθούν να αυξήσουν την παραγωγή και να επιταχύνουν την παράδοση πυρομαχικών για να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας και των ίδιων των κρατών-μελών.

Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει ένα πακέτο χρηματοοικονομικής βοήθειας, ύψους 18 δισ. ευρώ για το έτος 2023, από το οποίο έχουν ήδη εκταμιευθεί 6 δισ. ευρώ. «Αυτό συμβάλλει σημαντικά στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού της Ουκρανίας. Αλλά φυσικά, εργαζόμαστε ήδη για οικονομική στήριξη μετά το 2023», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε: «Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαβρώσουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν και τα έσοδά του. Οι κυρώσεις μας λειτουργούν. Μειώσαμε, για παράδειγμα, τις εισαγωγές μας από τη Ρωσία κατά σχεδόν τα δύο τρίτα, στερώντας έτσι τη Ρωσία από κρίσιμες ροές εσόδων. Έχουμε ήδη επιβάλει ένα βαρύ τίμημα στο Κρεμλίνο μέσω των δέκα διαδοχικών πακέτων κυρώσεων». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε, επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της για την 11η δέσμη κυρώσεων, η οποία επικεντρώνεται στην πάταξη της καταστρατήγησης, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, ιδιαίτερα με την G7.

Ειδικότερα, για την 11η δέσμη κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι προστίθενται περισσότερα προϊόντα στην απαγόρευση διέλευσης. Για παράδειγμα, προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας ή ανταλλακτικά αεροσκαφών που πηγαίνουν σε τρίτες χώρες μέσω Ρωσίας δεν θα καταλήγουν πλέον στα χέρια του Κρεμλίνου. Ωστόσο, θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. «Πρόσφατα βλέπουμε μια αύξηση των εξαιρετικά ασυνήθιστων εμπορικών ροών μεταξύ της ΕΕ και ορισμένων τρίτων χωρών. Αυτά τα εμπορεύματα καταλήγουν στη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, προτείνουμε ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης των κυρώσεων. Εάν δούμε ότι τα αγαθά πηγαίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια καταλήγουν στη Ρωσία, θα μπορούσαμε να προτείνουμε στα κράτη-μέλη να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές αυτών των αγαθών. Αυτό το εργαλείο θα είναι η έσχατη λύση και θα χρησιμοποιηθεί με προσοχή, μετά από πολύ επιμελή ανάλυση κινδύνου και μετά από έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των «σκιωδών» οντοτήτων από τη Ρωσία και τρίτες χώρες που παρακάμπτουν σκόπιμα τις κυρώσεις.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Επιτροπή καθόρισε με σαφήνεια επτά βήματα που πρέπει να λάβει η Ουκρανία προτού η Επιτροπή μπορέσει να συστήσει στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Η Ουκρανία εργάζεται ακούραστα και εντατικά σε αυτά τα επτά βήματα, παρά τις δυσκολίες πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων εν μέσω ενός πλήρους πολέμου», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο, πρώτα προφορικά τον Ιούνιο, αλλά το πιο σημαντικό μετά γραπτώς τον Οκτώβριο.

Για το θέμα τον σιτηρών, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι άμεση προτεραιότητα τώρα είναι η μεταφορά τους να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος εκτός Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απαιτεί πολύ στενή συνεργασία των διαφόρων ενδιαφερομένων, γι’ αυτό θα δημιουργηθεί από κοινού μια πλατφόρμα συντονισμού, ώστε να ξαναλειτουργήσουν πλήρως οι λωρίδες αλληλεγγύης.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατέληξε λέγοντας: «Η Ουκρανία αγωνίζεται για τα ιδανικά της Ευρώπης που γιορτάζουμε σήμερα, για τη δημιουργία διαρκούς ενότητας και ειρήνης, για την εκπροσώπηση των αξιών της ελευθερίας, της διαφορετικότητας και του ανθρωπισμού πάνω στις οποίες οικοδομείται η Ευρώπη. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη φαινόταν αδύνατη, απίθανη και πολύ μακρινή για μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα. Επιτεύχθηκε όμως, παρά τον πόνο και παρά τους διχασμούς του πολέμου. Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε μια χώρα που δέχεται παράλογες επιθέσεις, ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι αδύνατο, απίθανο ή πολύ μακρινό να μιλήσουμε για μια ελεύθερη και ειρηνική Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η Ευρώπη θέλει να κάνει το αδύνατο δυνατό. Και η Ουκρανία επίσης.»

Σχετικές δημοσιεύσεις