Φουκουσίμα – Στον ωκεανό τα ύδατα του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού

Στον ωκεανό θα απελευθερωθούν τα συγκεντρωμένα ύδατα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 11 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που δημιούργησε προβλήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων στην Ιαπωνία, έκαναν αποδεκτό ένα σχέδιο για την απελευθέρωση ύδατος από τον καταστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα στον ωκεανό.

Οι Αρχές χαρακτήρισαν ως ασφαλή, την απελευθέρωση ύδατος από τον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Kyodo, οι ποσότητες ύδατος που θα απελευθερωθούν τελούν υπό ειδική διαχείριση.

Όπως αναφέρεται περιέχουν ίχνη από τρίτιο, το οποίο είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Οι ποσότητες υδάτων που θα απελευθερωθούν χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στην πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Φουκουσίμα κατά το καταστροφικό περιστατικό του 2011.

Υπολογίζεται ότι απαιτούνταν 300 τόνοι κάθε ημέραμ ενώ τώρα έχουν αποθηκευτεί σε υπόγειους χώρους της αναφερόμενης εγκατάστασης.

Παράλληλα, έχουν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες ώστε τα ύδατα να καθαριστούν από ραδιενεργό καίσιο και στρόντιο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, η Tokyo Electric Power Company (TEPCO) ανακοίνωσε ότι ο παροπλισμός θα ολοκληρωθεί εντός 30-40 ετών, κάτι που σημαίνει πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους πριν το 2041.

Σχετικές δημοσιεύσεις