Φρέσκα φρούτα – Προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Η τακτική κατανάλωση φρέσκων φρούτων στη διατροφή μας, μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μεγάλης κλίμακας που έγινε στην Κίνα

Η μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, και διαπίστωσε ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν φρέσκα φρούτα όπως μήλα και πορτοκάλια σε καθημερινή βάση, είχαν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή καθόλου φρούτα. Οι επιστήμονες είχαν συλλέξει στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 500.000 ενήλικες, 50-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Λιγότεροι από ένας στους πέντε έτρωγαν φρούτα καθημερινά. Κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης, εκείνοι που έτρωγαν ποσότητα μισού φλιτζανιού φρούτων καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, ελάχιστες είχαν συμπεριλάβει πληθυσμιακά δείγματα από ασιατικές χώρες. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φρούτων στην Κίνα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι κινέζοι προτιμούν φρέσκα φρούτα, με μεγαλύτερη έμφαση σε μήλα, αχλάδια και πορτοκάλια, εν αντιθέσει με τους αμερικανούς που τρώνε περισσότερα μήλα και μπανάνες. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί ότι όντως η κατανάλωση φρούτων έχει μετρήσιμα οφέλη υγείας. Οι ειδικοί όμως συστήνουν τους καταναλωτές να τρώνε φρέσκα φρούτα σε μεγάλες ποικιλίες, αντί να περιορίζονται σε δύο ή τρία είδη.

Σχετικές δημοσιεύσεις