Χιροσίμα – 76 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας

6 Αυγούστου 1945. Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας την πρώτη ατομική βόμβα (παρατσούκλι: «Λιτλ Μπόι» – «Αγοράκι»), καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους. Πολλοί άλλοι ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια, ιδίως από καρκίνους, ενώ δεκάδες χιλιάδες επέζησαν παραμορφωμένοι (γιαπωνέζικα: «χιμπακούσα»). Το πυρηνικό Το πυρηνικό “μανιτάρι” που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη στη Χιροσίμα.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1945 ο αριθμός των θυμάτων είχε διπλασιαστεί φθάνοντας τις 140.000. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, οι ΗΠΑ αντιδρούσαν στην άρνηση της Ιαπωνίας να συνθηκολογήσει, με τη ρίψη δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Μέχρι το Δεκέμβριο τα θύματα εκεί έφθασαν τα 70.000. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι αδύνατον να καθοριστεί, μιας και πολλοί πέθαναν τα επόμενα χρόνια από τις επιπτώσεις έκθεσης στην θανατηφόρα ακτινοβολία.Όλεθρος στην ιαπωνική πόλη μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβαςΌλεθρος στην ιαπωνική πόλη μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Η τρομακτική αυτή βόμβα είχε βάρος 4.400 κιλών (64 κιλά ουρανίου- 235), μήκος 3 μέτρα και διάμετρο 71 εκατοστά και είχε κατασκευαστεί στο μυστικό εργαστήριο στο Λος Άλαμος των ΗΠΑ υπό την επίβλεψη των διασημότερων ίσως επιστημόνων της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Το Enola Gay έφτασε στον στόχο του, την Χιροσίμα, όπου ζούσαν τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι στις λίγο μετά τις 8:00 το πρωί τοπική ώρα.

Στις 8:15 η βόμβα αφέθηκε να πέσει στην πόλη της Χιροσίμα από ύψος 31.000 ποδιών. Η έκρηξη ήρθε 45 δευτερόλεπτα σε ύψος 1.900 ποδιών πάνω από την πόλη. Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά εννιά στους δέκα ανθρώπους που βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρου από το σημείο της έκρηξης κάηκαν ζωντανοί.

Ακολούθησε το ξέσπασμα μιας καταστροφικής πυροθύελλας που κατέκαψε σε ελάχιστο χρόνο 11,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης. Από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε τα μοτίβα των ρούχων που φορούσαν οι κάτοικοι εντυπώθηκαν στο δέρμα τους Από τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε τα μοτίβα των ρούχων που φορούσαν οι κάτοικοι εντυπώθηκαν στο δέρμα τους

Από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε σημειώθηκαν διάφορα περίεργα φαινόμενα (όπως τα μοτίβα των ρούχων που φορούσαν οι κάτοικοι να εντυπωθούν στο δέρμα τους οι μορφές τους να αποτυπωθούν στους τοίχους κλπ) και τις επόμενες εβδομάδες σημειώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, είτε από την «ασθένεια» της ραδιενέργειας είτε από καρκίνο.

Σχετικές δημοσιεύσεις