Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος αποφάσισε πρώτος να φέρει τα δέντρα μέσα στο σπίτι για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα;  Ή από πού προήλθαν τα ημερολόγια των εορτών; 

Εντοπίσαμε για εσάς μερικές δημοφιλείς εορταστικές παραδόσεις αλλά.. και μερικές λιγότερο γνωστές.

Κρεμαστά ημερολόγια Advent στη Γερμανία 
Η Advent, η οποία προέρχεται από τη λατινική λέξη adventus, που σημαίνει “ερχόμενος”, είναι η περίοδος που αρχίζει τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Τον 19ο αιώνα, οι Γερμανοί προτεστάντες μετρούσαν τις ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα σημειώνοντας 24 γραμμές κιμωλίας σε μια πόρτα και σβήνοντας μία κάθε μέρα του Δεκεμβρίου. Τα χάρτινα ημερολόγια των Χριστουγέννων έγιναν δημοφιλή στη Γερμανία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Gerhard Lang θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος που τα παρήγαγε μαζικά, εμπνευσμένος από ένα ημερολόγιο που του είχε φτιάξει η μητέρα του όταν ήταν παιδί. Αργότερα είχε την ιδέα για ημερολόγια από χαρτόνι με πόρτες που μπορούσαν να ανοίξουν. Έγιναν εμπορική επιτυχία, αλλά μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τα ημερολόγια της Εβδομάδας περιελάμβαναν σοκολάτα.  Κατά τη διάρκεια της σημερινής χριστουγεννιάτικης περιόδου, μπορείτε να δείτε γιγαντιαία ημερολόγια Advent στις προσόψεις κτιρίων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το Hattingen στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Bernkastel-Kues στην κοιλάδα Moselle, και οι δύο στη Γερμανία, έχουν μερικά όμορφα παραδείγματα, όπως και το Innsbruck στην Αυστρία.

Διακόσμηση ελάτων στην Ευρώπη
Οι παγανιστές Ευρωπαίοι έφερναν ένα έλατο στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Η λατρεία του δέντρου ήταν συνηθισμένη και στόλιζαν επίσης ένα ζωντανό δέντρο σε εξωτερικούς χώρους με κεριά και στολίδια που συμβόλιζαν τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια στο δέντρο της ζωής. Στη Σκανδιναβία, οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια και τους αχυρώνες τους με πράσινο για την Πρωτοχρονιά για να αποτρέψουν το κακό. Δεδομένου ότι τα αειθαλή δέντρα συμβολίζουν την αιώνια ζωή, το πράσινο βοηθούσε τους Ευρωπαίους να οραματιστούν την άνοιξη που θα έρθει.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς οι Χριστιανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τα έλατα ως χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά οι πόλεις Ταλίν στην Εσθονία και Ρίγα στη Λετονία διεκδικούν την πρώτη τεκμηριωμένη χρήση δημόσιου δέντρου στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Noche de las Velitas στην Κολομβία
Στις 7 Δεκεμβρίου η Κολομβία τιμά τη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού, και τη γιορτή της Άμωμης Σύλληψης με τη Noche de las Velitas (Νύχτα των Μικρών Κεριών), μια μαγευτική γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Οι Κολομβιανοί φωτίζουν τα σπίτια και τους δρόμους τους με εκατομμύρια λευκά και χρωματιστά velas (κεριά) σε χάρτινα φανάρια με σχέδια. Η Νύχτα των Μικρών Κεριών ήταν κάποτε μια μικρής κλίμακας, οικογενειακή υπόθεση, αλλά με την πάροδο των ετών οι διακοσμήσεις έχουν γίνει πιο δημιουργικές και εξελιγμένες και συχνά χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά φώτα. Οι εορτασμοί έχουν γίνει επίσης όλο και πιο δημόσιοι, με μουσική και πυροτεχνήματα καθώς και αγορές τροφίμων. 

Μπορείτε να δείτε κάτι παρόμοιο στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, στην αγαπημένη παραμονή των Χριστουγέννων Farolito Walk στην Canyon Road. Εδώ η παράδοση απαιτεί απλές χάρτινες σακούλες γεμάτες με λίγη άμμο και ένα κερί.

Γιορτάστε τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου στην Αιθιοπία 
Η ιστορία των Χριστουγέννων μας λέει ότι τρεις σοφοί, που αναφέρονται επίσης ως μάγοι ή βασιλιάδες, ακολούθησαν ένα θαυματουργό οδηγό αστέρι στη Βηθλεέμ “από την Ανατολή” για να αποτίσουν φόρο τιμής στο βρέφος Ιησού. Γενικά πιστεύεται ότι οι μάγοι ήρθαν από την Ασία, την Ευρώπη και την Αιθιοπία. Πολλοί Αιθίοπες πιστεύουν ότι και οι τρεις μάγοι (κάποιοι λένε ότι ήταν 12) ήταν Αιθίοπες.

Αιθιοπία - Χριστούγεννα

Οι Αιθίοπες ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, πράγμα που σημαίνει ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, γνωστά ως Ganna ή Genna, στις 7 Ιανουαρίου. Οι άνθρωποι ντύνονται στα λευκά, με τους περισσότερους να φορούν την παραδοσιακή netela – ένα λεπτό λευκό βαμβακερό μαντήλι με έντονα χρωματιστές λωρίδες στα άκρα. Περιστυλιγμένο σαν σάλι ή τήβεννο, κάνει αυτούς που το φορούν να φαίνονται πραγματικά πολύ βασιλικοί.

Δίνοντας ποϊνσέτια στο Μεξικό
Οι ποϊνσέττες, που ανθίζουν το χειμώνα, κατάγονται από την κεντρική Αμερική, συγκεκριμένα από το νότιο Μεξικό γύρω από το Taxco del Alarcon και την πολιτεία Oaxaca. Ένας μεξικανικός θρύλος μιλάει για ένα κορίτσι που δεν είχε τίποτα άλλο παρά ένα μάτσο αγριόχορτα για να προσφέρει στο μωρό Ιησού σε μια λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων. Όταν γονάτισε για να τοποθετήσει τα αγριόχορτα δίπλα στη φάτνη, το μπουκέτο έσκασε σε έντονα κόκκινα λουλούδια. Έκτοτε τα λουλούδια, τα φύλλα των οποίων λέγεται ότι έχουν το σχήμα του άστρου της Βηθλεέμ, είναι γνωστά ως Flores de Noche Buena, ή Λουλούδια της Αγίας Νύχτας, και έγιναν συνώνυμα των Χριστουγέννων.

La Quema del Diablo στη Γουατεμάλα
Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας εφαρμόζουν ένα τελετουργικό για την περίοδο των Χριστουγέννων που είναι μοναδικό στον κόσμο. Με το ηλιοβασίλεμα της 7ης Δεκεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη Γουατεμάλα για το La Quema del Diablo (Κάψιμο του Διαβόλου). Από τον 17ο αιώνα, οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι η καύση ενός ομοιώματος του διαβόλου θα καθαρίσει τα σπίτια τους από τα κακά και τις ατυχίες που υπέστησαν το προηγούμενο έτος.

Γουατεμάλα

Σήμερα οι κοινότητες συγκεντρώνονται στις πλατείες για να ανάψουν φωτιές και να κάψουν τον διάβολο, συχνά μια πινιάτα, στις 6 το απόγευμα. Οι πωλητές πωλούν κέρατα διαβόλου και κροτίδες και πολλοί γλεντζέδες φορούν μεταμφιέσεις διαβόλου. Στη συνέχεια, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να φάνε buñuelos (παραδοσιακούς λουκουμάδες) και να πιουν ζεστό fruit punch.

Λειτουργία τα μεσάνυχτα στη Ρώμη
Πολλοί θεολόγοι πιστεύουν ότι η παράδοση που είναι γνωστή ως μεταμεσονύκτια λειτουργία ξεκίνησε από τους προσκυνητές στο σημερινό Ισραήλ. Στα τέλη του 4ου αιώνα ένας προσκυνητής από τη Ρώμη ενώθηκε με μια ομάδα χριστιανών σε μια αγρυπνία στη Βηθλεέμ τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου – παραμονή Χριστουγέννων στην ανατολική παράδοση. Την αγρυπνία ακολούθησε λαμπαδηδρομία προς την Ιερουσαλήμ, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση την αυγή. Όταν χτίστηκε η Βασιλική της Santa Maria Maggiore τον 5ο αιώνα, ο Πάπας Sixtus III καθιέρωσε τη μεταμεσονύκτια λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων στο παρεκκλήσι, μια παράδοση που έκτοτε εξαπλώθηκε σε πολλές χριστιανικές χώρες παγκοσμίως.

Réveillon de Noël στο Κεμπέκ 
Στο Κεμπέκ, οι γαλλόφωνες οικογένειες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, εξ ου και ο όρος réveillon, ο οποίος προέρχεται από τη γαλλική λέξη réveil, που σημαίνει “ξύπνημα”. Η παράδοση προέρχεται από τη Γαλλία και γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο στη Νέα Ορλεάνη. 

Παραδοσιακά οι οικογένειες παρακολουθούσαν τη μεταμεσονύκτια λειτουργία πριν επιστρέψουν στο σπίτι, όπου ο Άγιος Βασίλης εμφανιζόταν ως δια μαγείας για να μοιράσει τα δώρα. Μόλις αυτά ανοίγονταν, όλοι πήγαιναν στο τραπέζι για ένα αδηφάγο γεύμα με tourtière (πίτα με κιμά), πουρέ πατάτας, γαλοπούλα με γέμιση και coquilles Saint-Jacques (χτένια στο κέλυφος), ακολουθούμενο από bûche de Noël (τούρτα με κορμό γιορτής) και sucre à la crème (γλυκό δισκίο, φτιαγμένο από ζάχαρη και κρέμα γάλακτος). Για όσους στέκονται ακόμα όρθιοι, οι εορτασμοί μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το ξημέρωμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις