«Όποιος αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και απειλεί, αντιμετωπίζεται σθεναρά» – Συνάντηση Τάσου Χατζηβασιλείου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου

«Όποιος αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και απειλεί, αντιμετωπίζεται σθεναρά. Το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή και σαφώς η χώρα μας έχουν πληρώσει βαρύ ιστορικό τίμημα μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, δεν μας αφήνει περιθώρια για συγκατάνευση απέναντι σε αναθεωρητικές πολιτικές», δήλωσε ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Χατζηβασιλείου κατά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Leo Docherty, χθες στη Βουλή.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε σε επίκαιρα ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων με έμφαση στη σαφή πεποίθηση της Ελλάδας ότι η ορθή οδός για την επίλυση κάθε διαφοράς υποδεικνύεται από τις Συμφωνίες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Στην συνέχεια, ανέδειξε τις αναλογίες μεταξύ των πολιτικών επιλογών Πούτιν και Ερντογάν και τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και ενάντια σε κάθε αναθεωρητική δύναμη στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Ελλάδα όχι μόνο καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επέδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό λαό με την αποστολή απαραίτητων μέσων προς αντιμετώπιση της απειλής. Στο ίδιο πλαίσιο της μη ανοχής προκλητικών ενεργειών που υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών στην περιοχή, η Ελλάδα στέλνει, χωρίς περιστροφές και προς κάθε κατεύθυνση, σαφές μήνυμα ότι η παραβατική και παράνομη τουρκική δραστηριότητα και οι αμφισβητήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, οξύνουν περαιτέρω το κλίμα και καθιστούν δυσχερή το διάλογο».

Επιπλέον, ο Σερραίος βουλευτής επεσήμανε το αμείωτο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακόμη, ο κ. Χατζηβασιλείου υπέδειξε τη σπουδαιότητα με την οποία περιβάλλεται από τον ελληνικό κόσμο το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Από την πλευρά του, ο Βρετανός αξιωματούχος απευθυνόμενος στον κ. Χατζηβασιλείου, εξήρε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για προώθηση του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δ. Βαλκανίων, καθώς και για τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα μας, θωρακίζοντας τη γεωπολιτική και ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Αναφορικά με το θέμα των Γλυπτών, ο Βρετανός Υφυπουργός υποστήριξε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολλά θέματα. Τέλος, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, καθώς και την επόμενη μέρα του Brexit.

Να σημειωθεί ότι ο Βρετανός Υφυπουργός ξεναγήθηκε από τον κ. Χατζηβασιλείου στην έκθεση της Βουλής για την Ελληνική Επανάσταση.  

Σχετικές δημοσιεύσεις