107η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών

Φέτος, συμπληρώνονται 107 χρόνια απ’ την ενσωμάτωση της ιστορικής πόλης των Σερρών στον εθνικό μας κορμό.

Στις 29 Ιουνίου του 1913, ο απελευθερωτής ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη, τερματίζοντας κι επίσημα 530 χρόνια ξένης κατοχής – τουρκικής και, για λίγους μήνες, βουλγαρικής.

Επρόκειτο για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε κατά την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με την ηρωική φιγούρα του Εμμανουήλ Παππά, και συνεχίστηκε με το Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Δυστυχώς, λίγο πριν την απελευθέρωση, οι κάτοικοι των Σερρών έπεσαν θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ερειπωθεί μια πλούσια πόλη, που, μέχρι πριν την καταστροφή της, αποκαλούνταν «Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας».

Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δε στάθηκε δυστυχώς δυνατόν να γιορτάσουμε την απελευθέρωση της πόλης μας με τον τρόπο που πρέπει. Η πανηγυρική λαμπρότητα, που απαιτεί η περίσταση, έδωσε τη θέση της στην ασφάλεια των πολιτών, που έχει πλέον την απόλυτη προτεραιότητα.

Παρά ταύτα, οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο καθήκον μας να κρατάμε ζωντανές στη μνήμη μας τις θυσίες των προγόνων μας.

Ο ηρωικός αγώνας που οι Έλληνες έδωσαν πριν από έναν περίπου αιώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί το λόγο που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας.

Η συμμετοχή μας, λοιπόν, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Σερρών, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ όλους όσους έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Η θυσία τους, ας αποτελεί για μας λαμπρό παράδειγμα αγωνιστικού φρονήματος και αποφασιστικότητας μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η ηρωική πολή των Σερρών, είναι υπερήφανη γι’ αυτούς!

Σχετικές δημοσιεύσεις