14.000 άτομα κάνουν κινητοποιήσεις στον Ισημερινό – Απειλή για διακοπή της παραγωγής πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου στον Ισημερινό βρίσκεται πλέον σε «κρίσιμο επίπεδο» και θα σταματήσει εντελώς εντός 48 ωρών εάν συνεχιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Ενέργειας.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας θα ανασταλεί μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, καθώς οι βανδαλισμοί, οι καταλήψεις πετρελαιοπηγών και το κλείσιμο δρόμων εμποδίζουν τη μεταφορά προμηθειών και του ντίζελ που απαιτούνται για τη διατήρησή της», τόνισε το υπουργείο Ενέργειας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους ζωής, με τους αυτόχθονες στην πρώτη γραμμή, που έχουν στήσει οδοφράγματα, έχουν αποκλείσει δρόμους και διαδηλώνουν σε 19 από τις 24 επαρχίες της χώρας, κατά την ίδια πηγή.

«Σήμερα, οι αριθμοί δείχνουν μείωση κατά 50% και πλέον» της παραγωγής μαύρου χρυσού, που ανερχόταν ως τη 12η Ιουνίου σε περίπου 520.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο Ισημερινός διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επικεντρωμένα στις επαρχίες στον Αμαζόνιο· το πετρέλαιο είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν του.

Κάπου 14.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτόχθονες, έχουν ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα, διαδηλώνουν εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής κι απαιτούν κυρίως να μειωθεί η τιμή των καυσίμων. Η αστυνομία υπολογίζει πως περίπου 10.000 εξ αυτών βρίσκονται στην πρωτεύουσα.

Ήδη αναφέρονται ελλείψεις στο Κίτο, όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί κι αρκετές αγορές παραμένουν κλειστές.

Στα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοι περίπου 500 έχουν τραυματιστεί –πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί–, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Χθες Κυριακή, «οι οικονομικές ζημίες στο σύνολό τους, στον δημόσιο παραγωγικό τομέα, όπως ο πετρελαϊκός τομέας, και στον ιδιωτικό τομέα, ανέρχονταν σε 500 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο υπουργός Παραγωγής, ο Χούλιο Χοσέ Πράδο.

«Κάθε επιπλέον ημέρα διακοπής (σ.σ. της παραγωγής) σημαίνει πως χάνονται 40 ως 50 εκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε ο κ. Πράδο.

«Στη βιομηχανία γάλακτος, καταγράφεται απώλεια 8,5 εκατ. λίτρων γάλακτος, με αξία 13 εκατ. δολάρια. Στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι ζημίες ξεπερνούν τα 90 εκατ. δολάρια», απαρίθμησε ο υπουργός, μιλώντας για «ακραία κρίση στον τομέα των πουλερικών», που πεθαίνουν μαζικά ή σφαγιάζονται εξαιτίας έλλειψης τροφής.

«Στον τομέα της καλλιέργειας λουλουδιών, οι 12 ημέρες διακοπής» της δραστηριότητας προκάλεσαν «απολεσθέντα έσοδα 30 εκατ. δολαρίων», χωρίς να λογαριάζονται «οι φθορές σε φορτηγά και σε καλλιέργειες ανθέων». Ο τομέας του τουρισμού επίσης υφίσταται βαρύ χτύπημα, με «τις ακυρώσεις γύρω στο 80%» και τις ζημίες «να ανέρχονται σε τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια».

Σχετικές δημοσιεύσεις