15 άνθρωποι πέρασαν 40 μέρες σε μια σπηλιά χωρίς τηλέφωνα και φως του ηλίου

15 εθελοντές βγήκαν ύστερα από 40 ημέρες μέσα από μια σπηλιά στην νότια Γαλλία. Εκεί πέρασαν τις ημέρες τους χωρίς τηλέφωνα, ρολόγια και ηλιακό φως σε ένα πείραμα που αφορούσε το μεγάλο στοίχημα που προέκυψε με την πανδημία. Την κοινωνική απομόνωση.

Οκτώ άνδρες και επτά γυναίκες έμειναν στην σπηλιά Lombrives, ως μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται Deep Time και έχει συνολικό κόστος 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι φωτογραφίες από την ημέρα της εξόδου από την σπηλιά δείχνουν τους εθελοντές να χαμογελούν φορώντας ειδικά γυαλιά για να προστατευθούν τα μάτια τους από τον ήλιο. ¨ολον αυτόν τον καιρό, έμεναν σε σκηνές και έφτιαχναν μόνη τους όποιο φως υπήρχε μέσα στη σπηλιά, μέσω ενός ποδηλάτου. Ηλιακό φως δεν υπήρχε, όπως είπαμε. Το νερό επίσης το τραβούσαν μόνοι τους, από ένα πηγάδι με 45 μέτρα βάθος. Χωρίς τον ήλιο οι εθελοντές ακολουθούσαν τον δικό τους βιολογικό ρολόι ώστε να κοιμηθούν, να φάνε και να κάνουν όλα τα υπόλοιπα καθημερινά πράγματα. Βέβαια, έχασαν κάθε αίσθηση του χρόνου πολύ γρήγορα.

Ένας εθελοντής δήλωσε πως νόμιζε ότι πέρασαν μόλις 23 ημέρες. Χωρίς ρολόγια και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ήταν αρκετά λογικό οι μέρες να έχουν διαφορετική διάρκεια για εκείνους.

Ένας άλλος εθελοντής, δήλωσε πως έτρεχε 109 χιλιόμετρα σε κύκλους για να παραμείνει σε φόρμα. Και πως είχε σωματικές προτροπές να φύγει από την σπηλιά. Αντίθετα, τα 2/3 των εθελοντών ήθελαν να κάτσουν κι άλλο στην σπηλιά.

«Για μια φορά στη ζωή μας, μπορέσαμε να πατήσουμε ‘παύση’», δήλωσε μια από τις επτά γυναίκες στον The Guardian. «Για μια φορά στη ζωή μας είχαμε χρόνο και μπορούσαμε να σταματήσουμε τα πάντα και ανά αφοσιωθούμε σε λίγα. Ήταν τέλειο».

Οι Γάλλοι και Ελβετοί επιστήμονες του προγράμματος ήλεγχαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον ύπνο τους, τις κοινωνικές επαφές τους και τις γνωστικές λειτουργίες τους μέσω αισθητήρων. Η εγκεφαλική δραστηριότητα τους συλλέχθηκε επίσης πριν και μετά την είσοδο στο σπήλαιο. Το πείραμα είχε ως σκοπό να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πως οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε πιο ακραίες συνθήκες και στην απομόνωση.

«Το μέλλον μας ως άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη θα εξελιχθεί», είπε ο Clot μετά την έξοδο από το σπήλαιο. «Πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε καλύτερα πώς οι εγκέφαλοί μας είναι σε θέση να βρουν νέες λύσεις, ανεξάρτητα από την κατάσταση».

Σχετικές δημοσιεύσεις