18 Απριλίου 1506 – Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη

Ο Άγιος Πέτρος (Ιταλία, San Pietro in Vaticano) βρίσκεται στη Ρώμη στο ΒΑΤΙΚΑΝΟ και είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ΠΟΥ ΤΑΦΗΚΕ Ο Απόστολος Πέτρος. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με τη συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.

Το 324 χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο Α,στο σημείο που μαρτύρισε ο Απόστολος Πέτρος ,ομως με το περασμα των αιώνων υπήρξαν μεγάλες φθορές και έτσι με απόφαση του Παππα ιουλίου Β το 1506 ξεκίνησε η ανέγερση της μεγαλοπρεπούς βασιλικής και τελείωσε το 1614.

Το πρώτο αρχιτεκτονικό σχέδιο της νέας βασιλικής προέρχεται από τον αρχιτέκτονα Μπραμάντε (Bramante).

Ο Μιχαήλ Αγγελος* σχεδίασε τον τεράστιο τρούλο της βασιλικής, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος.

Ακριβώς μπροστά από την επιβλητική πρόσοψη της βασιλικής, απλώνεται η πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της βασιλικής.

Έχει μέγιστο πλάτος 240 μέτρων, ενώ το μέγιστο μήκος της φτάνει τα 340 μέτρα. Οι ελλειπτικές κιονοστοιχίες που πλαισιώνουν την πλατεία αποτελούνται από συνολικά 284 κίονες σε δωρικό ρυθμό, ο καθένας 15 μέτρα ψηλός.

Στο κέντρο της πλατείας ορθώνεται ένας οβελίσκος ύψους 25 μέτρων, που προέρχεται από τον Ιππόδρομο του Νέρωνα, στο οποίο μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος.

΄*Ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι,( 6 Μαρτίου 1475 – 18 Φεβρουαρίου 1564) γνωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος, ήταν Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης, που άσκησε απαράμιλλη επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης.Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους και ποιό γνωστούς δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης.Ο Μιχαήλ Άγγελος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1475 στο Καπρέζε κοντά στην Φλωρεντία.

Σχετικές δημοσιεύσεις