1821 – 2021 Το διαχρονικό μήνυμα της Επανάστασης των Ελλήνων

«Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Μέσα σε αυτές τις ξεκάθαρες και γεμάτες νόημα λέξεις, συμπυκνώνεται ο ξεσηκωμός των Ελλήνων, πριν από 200 χρόνια και ο αγώνας που έβαλε τέλος σε τέσσερις αιώνες σκλαβιάς και υποταγής.

«Aργειε νάλθει εκείνη η μέρα,
Και ήταν όλα σιωπηλά,
γιατί τάσκιαζε η φοβέρα
και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

Δυστυχής! Παρηγορία
μόνη σου έμενε να λες
περασμένα μεγαλεία
και διηγώντας τα να κλαις» (Διονύσιος Σολωμός – Ύμνος εις την Ελευθερίαν).

Κόντρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και στην «Ιερή Συμμαχία» που εξουσίαζε τότε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Έλληνες πήραν τα όπλα ενάντια στον προαιώνιο εχθρό του Γένους και με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» να πυρπολεί τις καρδιές των επαναστατών, ξεκίνησαν τον ιερό Αγώνα.

Η ώρα της Λευτεριάς είχε σημάνει!

Από το 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι και τον Μάρτη του 1821, είχαν προηγηθεί 123 επαναστάσεις τις οποίες οι Τούρκοι έπνιξαν στο αίμα. Αυθορμητισμός, ελλιπής προετοιμασία, υποσχέσεις από ξένες δυνάμεις και τελικά εγκατάλειψη των επαναστατών, δεν απέφεραν τους αναμενόμενους καρπούς…

«Με τα ρούχα αιματωμένα
ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
να γυρεύεις εις τα ξένα
άλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί».

Όμως, εκείνη την άνοιξη του 1821 όλα ήταν διαφορετικά! Είχε προηγηθεί από το 1814 η Φιλική Εταιρία που κάτω κυριολεκτικά από τη μύτη των Τούρκων και με αφάνταστες δυσκολίες άναβε τη σπίθα του ξεσηκωμού σε κάθε γωνιά του ελληνισμού.

Με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη επικεφαλής του Αγώνα το πρώτο κρίσιμο διάστημα, την προεργασία των Αποστόλων της Φιλικής Εταιρείας και το γεγονός πως οι Έλληνες ήταν πλέον στο …κλαρί και περίμεναν «την πρώτη φωτιά» με μπροστάρηδες τους Καπεταναίους, η Επανάσταση του 1821 άνοιξε το δρόμο προς την Ελευθερία!

«Τρέχουν άρματα χιλιάδες,
σαν το κύμα εις το γιαλό.
Αλλ’ οι ανδρείοι παλικαράδες
δεν ψηφούν τον αριθμό.

Ω τρακόσιοι! Σηκωθείτε
και ξανάλθετε σ’ εμάς
τα παιδιά σας θέλ’ ιδήτε
πόσο μοιάζουνε με σας».

Αυτή την σημαντική επέτειο, την απαρχή της αναγεννήσεως του Έθνους από τις ίδιες του τις στάχτες, εορτάζουμε στις 25 του Μάρτη. Ο εορτασμός (διπλός, μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) αναδεικνύει την προαιώνια πολεμική αρετή των Ελλήνων: Γιορτάζεται η έναρξη ενός πολέμου και όχι ο τερματισμός και η επέτειος της Ανεξαρτησίας. Τιμάται η μέρα που οι Έλληνες πήραν τα όπλα για να ελευθερώσουν αδελφούς και εδάφη, για να αποτινάξουν για πάντα τα 400 χρόνια τουρκικού ζυγού. Η μέρα που η Ελλάδα ενέπνευσε, έγινε αγγελιοφόρος ελπίδας και ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Η γενιά μας έχει την τύχη και την τιμή να είναι αυτή που θα εορτάσει τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ίσως όχι με τις συνθήκες που θα θέλαμε, όμως κανένας και τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει αυτό το μοναδικό γεγονός. Το μήνυμα είναι τόσο δυνατό που θα διαπεράσει και πάλι την Οικουμένη.

«Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη
που με βία μετρά τη γη.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!».

Σχετικές δημοσιεύσεις