Ένας χρόνος από την έκθεση Ντράγκι – συμμετέχουμε στο θεματολόγιο της Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα

Έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Ντράγκι, στη διάσκεψη επιπέδου που βρίσκεται σήμερα, την οποία άνοιξαν η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο καθηγητής Μάριο Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απολογισμό της προόδου που έχει στόχο. και καθόρισε την πορεία που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Διαβάστε την ομιλία της Προέδρου εδώ .

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η έκθεση Ντράγκι συνιστά έναν πραγματικό χάρτη πορείας και ότι η νέα επιτροπή ανέλαβε αμέσως δράση, από την πρώτη ημέρα της θητείας της. Η πρώτη της νομοθετική πράξη ήταν η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας, ένα κατευθυντήριο πλαίσιο που μετατρέπει τις αναλύσεις σε συγκεκριμένες πολιτικές. Έκτοτε, η Επιτροπή έχει κάνει αποφασιστικά βήματα, όπως η Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία, η γιγα-εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, το σχέδιο δράσης για την οικονομική προστασία ενέργειας, και η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Επίσης, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει εξατομικευμένα σχέδια δράσης για βασικές βιομηχανίες (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα και χάλυβας), τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της αμυνας, νέες προτάσεις για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς με άρση των φραγμών, μια στρατηγική για τις νεοφυείς και τις αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις και έξι δέσμες μέτρων απλούστευσης υπέρ των προϊόντων με τη μείωση της γραφειοκρατίας

Μέχρι να ολοκληρωθούν όλα αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν . Σημαντικές πρωτοβουλίες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας: πρόταση για ένα Ταμείο Ανταγωνιστικότητας ύψους 400 δις. ευρώ για την ένωση της καινοτομίας· χάρτης πορείας για την άρση των φραγμών στην ενιαία αγορά έως το 2028· δέσμη μέτρων «Battery Booster» για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης· και δύο ακόμη δέσμες μέτρων απλούστευσης για την ψηφιακή και τη στρατιωτική κινητικότητα. Σε διεθνές επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τη στρατηγική της ανεξαρτησίας, αξιοποιώντας τη συμφωνία Mercosur και την πρόσφατη εμπορική συμφωνία με την Ινδονησία, ενώ παράλληλα είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικές δημοσιεύσεις