Λευτέρης Αβραμάκης – «Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η στεγαστική κρίση στη χώρα μας»

Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός στην κάλυψη των αναγκών στέγασης. Τα ενοίκια έχουν πολλαπλασιαστεί, η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη όπως άλλωστε και η αποπληρωμή των δανείων υφιστάμενων στεγαστικών δανείων, ενώ η συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας στα funds και τους servicers προμηνύουν επέκταση της στεγαστικής κρίσης εάν δεν αναληφθούν έγκαιρα οι αναγκαίες πολιτικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικό, της έκτασης της στεγαστικής κρίσης είναι ότι το ανεπαρκές πρόγραμμα για την επιδότηση στεγαστικών δανείων που θέσπισε η κυβέρνηση για νέους συγκεντρώνει σε ελάχιστες μέρες πολλαπλάσια ζήτηση του συνολικού αριθμού των αιτήσεων που θα καλύψει. Με 1000 αιτήσεις να υποβάλλονται περίπου καθημερινά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα καλύψει μόλις 10000 αιτήσεις, σχεδιάστηκε περισσότερο για τις προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης παρά για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών διαχείρισης κόκκινων δανείων που αποκαλύπτει πολλαπλασιασμό κατά δεκάδες εκατομμύρια για την καθεμία των καθαρών κερδών για το 2022, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επένδυσε στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων αντί να προστατέψει την κατοικία της ελληνικής οικογένειας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίζουμε τη στέγαση των πολιτών ως ένα δικαίωμα που σήμερα αμφισβητείται και που το κράτος οφείλει να παρέμβει αποτελεσματικά προκειμένου να το διασφαλίσει για όλους. Στα πλαίσια αυτά στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα κρίνει και θα υπερψηφίσει ο ελληνικός λαός στις προσεχείς εκλογές δεσμευόμαστε για:

  • Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για την παροχή κατοικίας με ευνοϊκούς όρους ανάλογα με τα εισοδήματα και τα μέλη του νοικοκυριού. Η χρηματοδότηση του νέου θεσμού θα προέλθει από τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ που είναι χρήματα των εργαζομένων και πρέπει να επιστρέψουν σε αυτούς, το ΕΣΠΑ 2021 -2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ανακατεύθυνση πόρων και πολλαπλασιασμό του μόλις 1 εκατ. € που προβλέπεται για κοινωνική κατοικία και  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.    
  • Το κτιριακό απόθεμα της Τράπεζας Στέγης θα προέλθει από:

Α) κενά και ανεκμετάλλευτα δημόσια ακίνητα,

Β) κενά και ανεκμετάλλευτα κτίρια ιδιωτών καθώς και ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα επιλέξουν να τα διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε χαμηλές τιμές και για καθορισμένη διάρκεια, χάρη στα κίνητρα και τις φοροελαφρύνσεις που θα αποκομίζουν, όπως η εξασφάλιση των ενοικίων, η ενεργειακή αναβάθμιση και πιστοποιητικό ακινήτου, η ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη, η ανακαίνιση και η παράδοση σε καλή κατάσταση κατά τη λήξη της παραχώρησης.

Επιπρόσθετα και ειδικά, για τη νέα γενιά, δεσμευόμαστε για διπλασιασμό του στεγαστικού επιδόματος για 150.000 νοικοκυριά ηλικίας 24 – 44 ετών (400.000), από 70 ευρώ τον μήνα σε 140 ευρώ για ένα άτομο και από 175 ευρώ τον μήνα σε 350 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και παρέχοντας εγγύηση ενοικίου για νέες και νέους σε επισφαλείς και εποχικές θέσεις εργασίας.

Τέλος δεσμευόμαστε για καθιέρωση κανόνων στη μίσθωση τύπου Airbnb επιτρέποντας τις βραχυχρόνιες αυτές μισθώσεις μόνο στα φυσικά πρόσωπα για συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων.

Είναι προφανές ότι απέναντι στις επικοινωνιακές προσπάθειες υφαρπαγής ψήφων της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταρτίσει και δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής προκειμένου κανένας πολίτης να μην χάνει το δικαίωμά του στη στέγη. Οι πολιτικές που προτείνουμε σε συνδυασμό με τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μεγάλο μέρος της οποίας επιβαρύνει και το κόστος στέγασης, αλλά και το πρόγραμμα για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και αύξηση του κοινωνικού μισθού, θα αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τις αιτίες φτωχοποίησης, θα ενισχύσουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών αυξάνοντας παράλληλα τον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις