AstraZeneca – Προσπαθούμε να φέρουμε τα εμβόλια στην ΕΕ χωρίς κέρδος

Ανησυχία και εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στους κόλπους της ΕΕ οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Astrazeneca. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως δεν έχουν κατορθώσει να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος». 

Η ΕΕ από την πλευρά της εξακολουθεί να πιέζει την εταιρία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία. Η AstraZeneca από την άλλη ανακοίνωσε πως είναι πίσω δύο μήνες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για την Ευρώπη, με τη μείωση να φτάνει μάλιστα το 75%.

AstraZeneca και ΕΕ έβαλαν και πάλι επί τάπητος το θέμα που έχει ανακύψει με την προμήθεια των εμβολίων την Τετάρτη (27/1).

Μάλιστα, η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία εξέδωσε και σχετική δήλωση για τις συνομιλίες που είχε με τους αξιωματούχους της Κομισιόν.

Στην γραπτή δήλωση του Pascal Soriot, του διευθύνοντος συμβούλου AstraZeneca, σημειώνεται αρχικά η ευχαρίστηση του ίδιου για τη συμμετοχή του στη συνάντηση με το καθοδηγητικό συμβούλιο της ΕΕ για τα εμβόλια. Στη συνέχεια αναφέρεται: «Είχαμε μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση για τις περιπλοκές της αύξησης της κλίμακας παραγωγής του εμβολίου μας και τις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Δεσμευτήκαμε σε ακόμα πιο στενό συντονισμό για να χαράξουμε από κοινού ένα μονοπάτι για την παράδοση του εμβολίου μας τους προσεχείς μήνες, καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σχετικές δημοσιεύσεις