Fuel Pass 2 – Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σήμερα -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η εφαρμογή για τον Fuel Pass 2. Πρόκειται για την πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα κάνουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να λάβουν την επιδότηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνέντευξή του αφήνοντας ανοικτό ένα μικρό παράθυρο ότι εάν η πλατφόρμα vouchers.gov.gr του Fuel Pass 2 δεν ανοίξει τελικά σήμερα, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμη για τις αιτήσεις των πολιτών.

Οι πρώτοι που θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ το 0 και το 1. Σταδιακά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι ιδιόκτητες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Αναλυτικά οι σειρά των ΑΦΜ για τις αιτήσεις του Fuel Pass 2:
-29/7/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
-30/7/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
-31/7/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
-1/8/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
-2/8/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από τις 3 Αυγούστου αναμένεται η υποβολή αιτήσεων να είναι ανοικτή για όλους, ανεξαρτήτως του τελευταίου αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι θα κριθούν με βάση τα εισοδήματα του 2021, τα οποία προκύπτουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η διαδικασία της αίτησης που θα πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι
Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από μόνο ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση: το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Τα κριτήρια για Fuel Pass 2
Για να λάβουν την επιδότηση καυσίμων οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις:

Η επιδότηση για τα καύσιμα που καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Εισοδηματικό κριτήριο: Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα).
Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Διευρύνονται τα ποσά της επιδότησης
Στο πρώτο επίδομα καυσίμων, δικαιούχοι ήταν μόνο όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, στο νέο Fuel Pass αναμένεται να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τα 45.000 ευρώ.

Έτσι, για το ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά τα 45.000 ευρώ.

Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης του Fuel Pass 2
80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα, με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.
100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.
60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα.
70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό, έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η καταβολή του ποσού θα γίνει άμεσα και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης.

Προσαύξηση ποσού για χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας
Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Σχετικές δημοσιεύσεις