H 11η πιο πρώιμη περίοδος άνθισης των κερασιών της Ιαπωνίας από το 812 μ.Χ

Η εποχή της άνθισης της κερασιάς, το παραδοσιακό σημάδι έναρξης της άνοιξης της Ιαπωνίας, είναι ολοένα και πρώιμη τις τελευταίες δεκαετίες.  Οι συστηματικές καταγραφές της έναρξης άνθισης των κερασιών στο Κιότο ξεκίνησαν πριν από 1.200 χρόνια. Τα αρχεία από το Κιότο χρονολογούνται από το 812 μ.Χ. σε έγγραφα και ημερολόγια της αυτοκρατορικής αυλής.

Φέτος, το 2022, στην πόλη του Κιότο η άνθιση ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο της Οσάκα. Έναν χρόνο πριν, είχε καταγραφεί η πιο πρώιμη άνθιση στα χρονικά, στις 26 Μαρτίου 2021. Οι ολοένα και πιο πρώιμες ανθοφορίες τις τελευταίες δεκαετίες συνδέονται με την αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη, και της περιοχής της Άπω Ανατολής ειδικότερα.Image

ανθοφορία 1

(γράφημα από Climatebook.gr

Στο παραπάνω γράφημα που ετοίμασε το Climatebook.grμε δεδομένα από την Ιαπωνική Εθνική Υπηρεσία “Japanese Global Environment”, παρουσιάζονται όλες οι καταγραφές έναρξης άνθισης των κερασιών στην πόλη του Κιότο από το 812 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Η μαύρη καμπύλη δείχνει τον κυλιόμενο μέσο όρο 50 ετών, και φαίνεται χαρακτηριστικά η μετακίνηση της περιόδου ανθοφορίας προς τον Μάρτιο.

Τα άνθη, “sakura” στα ιαπωνικά, διαρκούν μόνο λίγες μέρες, αλλά η εμφάνισή τους είναι πολύ σημαντική, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτιστική άποψη. Φίλοι και οικογένειες συναντιούνται κάτω από τη σκιά τους,  και το διαδίκτυο κατακλύζεται από φωτογραφίες κάθε χρόνο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το Κιότο.

«Στο Κιότο, τα αρχεία του χρόνου των εορτασμών των γιορτών της κερασιάς που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα ανασυνθέτουν το παρελθόν του κλίματος και καταδεικνύουν την τοπική αύξηση της θερμοκρασίας που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αστικοποίηση», σύμφωνα με παλαιότερη εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological.

Ο Yasuyuki Aono, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νομαρχίας της Οσάκα, παρακολούθησε τα δεδομένα μέχρι το 812.

«Έχω ψάξει και συλλέξει τα φαινολογικά δεδομένα για την πλήρη ημερομηνία ανθοφορίας της κερασιάς (Prunus jamasakura) από πολλά ημερολόγια και χρονικά που γράφτηκαν από αυτοκράτορες, αριστοκράτες, κυβερνήτες και μοναχούς στο Κιότο κατά την ιστορική εποχή», έγραψε.

Η φαινολογία είναι η μελέτη των εποχών και των επαναλαμβανόμενων βιολογικών γεγονότων. Από το 1800 περίπου, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ημερομηνία έναρξης της άνθισης στο Κιότο μετακινείται σταδιακά από τα μέσα Απριλίου προς τις αρχές του μήνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις