Nobiletin – Ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, κρυμμένο μέσα στα μανταρίνια

Kάθε μέρα έρχονται στην επικαιρότητα έρευνες, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν τα φρούτα, τα βότανα και τα λαχανικά στην διατήρηση της υγείας μας και της ευεξίας μας.

O Murray Huff αγγειακός βιολόγος από την Schulich School of Medicine και Dentistry του Canada και οι συνεργάτες του σε προηγούμενες μελέτες τους, εντόπισαν ένα νέο ισχυρότατο αντιοξειδωτικό στα μανταρίνια.
H ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι η ουσία με το όνομα Nobiletin δεν εμποδίζει μόνο την παχυσαρκία, αλλά προσφέρει ισχυρότατη προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2 και της αρτηριοσκλήρυνσης, η οποία αρτηριοσκλήρυνση είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες καρδιακές προσβολές και τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Σε ένα μοντέλο του μεταβολικού συνδρόμου που αναπτύχτηκε από τους ερευνητές, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας τράφηκαν με μία δυτικού τύπου διατροφή, μία διατροφή πλούσια σε λίπη και απλά σάκχαρα.

Το αποτέλεσμα ήταν όλα τα μέλη της ομάδας να γίνουν παχύσαρκα, να αποκτήσουν αρτηριοσκλήρυνση και όλα τα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή:
– αυξημένη χοληστερόλη,
– τριγλυκερίδια,
– υψηλά επίπεδα στο αίμα γλυκόζης και ινσουλίνης καθώς και
– ένα λιπώδες συκώτι.

Όλες οι παραπάνω μεταβολικές ανωμαλίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν κατά πολύ τις καρδιακές νόσους και τον διαβήτη τύπου 2.

Η δεύτερη ομάδα των ποντικών τράφηκε με ακριβώς την ίδια διατροφή με την διαφορά ότι συμπεριλήφθηκε και η ουσία Nobiletin. Η ουσία που είπαμε ότι βρίσκεται στα μανταρίνια.
Τα μέλη της ομάδας αυτής λοιπόν δεν παρουσίασαν κανένα από τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου και το βάρος της αναπτύχτηκε φυσιολογικά.

Η Nobiletin έδειξε ότι έχει την ικανότητα να προστατεύει το ήπαρ από το λίπος, αναστέλλοντας την λειτουργία των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή λίπους.
“Η Nobiletin των μανταρινιών προστάτευσε τα ποντίκια από την παχυσαρκία και την αρτηριοσκλήρυνση, προστατεύοντάς τα και μακροχρόνια από την εκδήλωση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων” επισημαίνει ο Murray Huff
Και συνεχίζει:
“Η μελέτη αυτή μας ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές μελέτες, ώστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που πάσχουν από τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου και της αρτηρισκληρυνσης”

Οι έρευνες του Murray Huff έχουν εστιαστεί εδώ και μερικά χρόνια στα φυσικά βιοδραστικά μόρια.
Τα φυσικά βιοδραστικά μόρια είναι προϊόντα που λαμβάνονται από φυσικούς οργανισμούς.

Πριν από χρόνια μία ερευνά του έστρεψε πάνω του την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, όταν
ανακάλυψε ένα φλαβονοειδές στο Grapefruit, την Naringenin, η οποία προσφέρει παρόμοια προστασία κατά της παχυσαρκίας και των συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον για μας ,είναι ότι η Nobiletin των μανταρινιών είναι δέκα φορές πιο δραστική σε προστασία από την Naringenin και επιπλέον σε αυτή τη μελέτη δείξαμε ότι
η Nobiletin των μανταρινιών έχει την ικανότητα να προστατεύει και από την αρτηριοσκλήρυνση” 
εξηγεί ο Murray Huff

Σε έρευνες άλλων ερευνητών παρατηρήθηκαν ισχυρές χημειοπροληπτικές ιδιότητες και επιδράσεις της nobiletin στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου.

Η Nobiletin είναι μία φλαβόνη άφθονη σε όλα τα εσπεριδοειδή, με υψηλότατη συσσώρευση σε πολλές ποικιλίες μανταρινιών.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της nobiletin στην ανθρώπινη υγεία έχει διερευνηθεί εκτενώς, και προτάθηκε ως ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία μέσω των διαφόρων και ισχυρών δραστηριοτήτων της, όπως οι:

  • αντικαταθλιπτικές,
  • οι αντιφλεγμονώδεις,
  • οι νευροπροστατευτικές,
  • οι αντιοξειδωτικές και
  • οι αντιαλλεργικές ιδιότητες και δράσεις, καθώς και 
  • η αναστολή της εξέλιξης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Επί του παρόντος, η νευροπροστατευτική επίδραση της nobiletin έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών ερευνητών της επιστημονικής κοινότητας, και θεωρείται ισχυρότατο νευροπροστατευτικό φυτοθρεπτικό συστατικό για τη θεραπεία της εγκεφαλικής ισχαιμίας,
του Alzheimer και της νόσου του Parkinson.

Ως εκ τούτου, η nobiletin, θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως μια διατροφική ουσία με μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτά λένε οι επιστήμονες, εμείς δεν χρειάζεται να περιμένουμε να αποκτήσουμε αρτηριοσκλήρυνση, να παχύνουμε ή να εξασθενίσει η μνήμη μας για να τρώμε μανταρίνια.

Τα τρώμε:

  1. για να μην παχύνουμε,
  2. για να μην αποκτήσουμε χοληστερόλη,
  3. για να προστατευτούμε από Alzheimer και από τη νόσου του Parkinson.
  4. για να μην αποκτήσουνε αρτηριοσκλήρυνση,
  5. για τις  βιταμίνες τους – περιέχουν  υψηλές ποσότητες:
  • βιταμίνης Α, 4%
  • βιταμίνης B1- Thiamine 5%
  • βιταμίνη B2-Riboflavin 3%
  • βιταμίνη B3-Niacin  3%
  • βιταμίνη B5-Pantothenic acid,4%0.216 mg
  • βιταμίνη B6, 6%
  • βιταμίνη B9-φυλλικό οξύ, 4%16 μg
  • χολίνη, 2%10.2 mg
  • βιταμίνη C 32% και για το εξαίσιο άρωμά τους.

Και αν θέλουμε να αδυνατίσουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε να τρώμε κάθε μέρα ΚΑΙ μανταρίνια.

Σχετικές δημοσιεύσεις