Tα 18 + 6 Rafale «καίνε» τις φρεγάτες

Ιδιαίτερες αναφορές στα εξοπλιστικά ζητήματα είχαν οι δύο παρουσίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ το Σάββατο και χτεςΚυριακή. 

Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε πως πριν από λίγη ώρα το Παρίσι συνεχάρη την Αθήνα για την πρόθεσή της να αγοράσει έξι επιπλέον Rafale… Συγκεκριμένα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί συνεχάρη την Αθήνα για την πρόθεσή της να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από μια πρώτη παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών. “Εξαιρετική είδηση: η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη”, έγραψε η γαλλίδα υπουργός στο Twitter.

Στα καθ΄ ημάς ο πρωθυπουργός στο Βαλλίδειο κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αγορά των μαχητικών Rafale λέγοντας πως “Τα Rafale θα γίνουν 24 και σύντομα τα πρώτα θα πετούν πριν το τέλος του έτους». «Εδώ ανακοίνωσα πέρσι την αγορά των 18 Ραφάλ που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας» επισήμανε. “Συζητάμε για 5ετη επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ”. Ο κ. Μητσοτάκης επιπλέον έκανε λόγο για σημαντικότερη παρουσία των ΗΠΑ στην πατρίδα μας “σε σημεία που δεν είχαν παρουσία” . « “Οι σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Λόγω και της στήριξης Μπάιντεν αλλά και του Κογκρέσου στα δίκαια ελληνικά ζητήματα. Η πενταετής αμυντική συνεργασία θα είναι επιβεβαίωση” είπε αλλά διευκρίνισε πως δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες αμυντικές συμφωνίες και έφερε παράδειγμα την Γαλλία. Επισήμανε πως η όλη συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ βρίσκει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και πως αν η Ευρώπη θέλει να έχει επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα θα δώσει το παρών.

Και τώρα το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις γαλλικές φρεγάτες. Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε για την γαλλική ρελάνς και την πρόταση για ελληνική συμμετοχή στις Belh@rra

Μόνο που με τα νέα δεδομένα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αν αποκρυπτογραφηθούν αντί να ανοίγουν την πόρτα στις γαλλικές φρεγάτες, την κλείνουν!

Έμπειροι αναλυτές είπαν πως είναι πάρα πολύ δύσκολο πλέον να μείνουμε μονάχα στην γαλλική αγορά με τον κίδυνο πολιτικοαμυντικού “εγκλωβισμού”.
Και Rafale και Belh@rra γέρνουν πολύ την πλάστιγγα υπερ της Γαλλίας και οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν. Συνεπώς το πιθανότερο είναι για λόγους διατήρησης ισορροπιών η ελληνική κυβέρνηση να μην επιλέξει τα γαλλικά πλοία. Συνάμα αυτό που πιθανολογούν οι αναλυτές είναι πως πέραν των 24 (18+6) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών θα πάρουμε και δεύτερη μοίρα Rafale το επόμενο διάστημα (εκτίμηση για άλλα τουλάχιστον 20 αεροσκάφη προς υποστήριξη της πρώτης μοίρας). Συνεπώς το dealμε τους Γάλλους είναι μεγάλο για να συμπεριλάβει και φρεγάτες, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα αναζητηθούν σε άλλες αγορές.

Η δε ειδική αναφορά Μητσοτάκη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δημιούργησε αυτομάτως νέους συνειρμούς για το τι έπεται στα πάρε-δώσε με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την “φωλιά” του αμερικανικού αετού στην χώρα μας..

Σχετικές δημοσιεύσεις