Tο Κίεβο λέει ότι έλαβε την τελευταία δόση βοήθειας της ΕΕ 18 δισ. ευρώ

Η Ουκρανία έχει λάβει την τελευταία δόση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από ένα πακέτο συνολικού ύψους 18 δισ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική υποστήριξη εταίρων και το Κίεβο ανησυχεί αν θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια καθώς νέα πακέτα μπλοκάρονται τόσο στην ΕΕ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σήμερα έχουμε λάβει το τελευταίο 1,5 δισ. ευρώ από το πακέτο οικονομικής βοήθειας 18 δισ. ευρώ. Ελπίζω σε συνεχή, ακλόνητη υποστήριξη από την ΕΕ”, έγραψε ο Σμίχαλ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Φέτος η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής άμεσης δημοσιονομικής στήριξης, καλύπτοντας πάνω από το 45% των εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών , σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο. Για το 2024, η Ουκρανία ελπίζει να λάβει 18,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και περισσότερα από 8 δισ. δολάρια από ένα πακέτο των ΗΠΑ που περιλαμβάνει επίσης κρίσιμης σημασίας στρατιωτική συνδρομή. Η έγκριση και των δύο πακέτων έχει μετατεθεί για τις αρχές του επόμενου έτους.

Η οικονομία της χώρας μπορεί να αντεπεξέλθει τους επόμενους λίγους μήνες μέχρι να φθάσει η ξένη βοήθεια, όμως το 2024 είναι βέβαιο ότι θα είναι σκληρότερο από φέτος και το Κίεβο θα χρειαστεί να στηριχθεί περισσότερο στους δικούς του πόρους. Η χώρα κατάφερε να μειώσει τις εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2024 από 41 δισ. δολάρια στα 37,3 δισ. δολάρια, είπε χθες, Τετάρτη, ο Μαρτσένκο, αφού έλαβε μέτρα μεγιστοποίησης των εσόδων του προϋπολογισμού και ενεργοποίησε την εγχώρια αγορά χρεωστικών τίτλων.

“Ενώ η άμυνα και η ασφάλεια χρηματοδοτούνται με έξοδα του εγχώριου προϋπολογισμού, στηριζόμαστε στη βοήθεια διεθνών εταίρων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνικής σφαίρας”, είπε.

Σχετικές δημοσιεύσεις