UNESCO – Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην προσπάθεια της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αθήνα και Λονδίνο εκκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Ανήμερα της Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου), η UNESCO ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Η πιθανή επανένωση των Μαρμάρων ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, ή ICPRCP.

Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προτάθηκε από τη βρετανική πλευρά, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου. Ισχυρίζεται πως τα απέκτησε νόμιμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Η Αθήνα καταβάλει προσπάθειες για την επιστροφή τους από το 1983 και τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγειρε το ζήτημα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, η επίθεση θέση της κυβέρνησης της Βρετανίας για τα Γλυπτά είναι ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείου το οποίο λειτουργεί υπό ένα συμβούλιο διαχειριστών ανεξάρτητο από την κυβερνητική εποπτεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις