Άμεσα προχωρά η Περιφέρεια Αττικής στην εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων ορεινής υδρονομίας στις πυρόπληκτες περιοχές των Γερανείων, των Βιλίων και της Βαρυμπόμπης

Ανοιξε ο δρόμος για τις μελέτες και τα έργα ορεινής υδρονομίας από την Περιφέρεια Αττικής στις περιοχές Γερανείων, Βιλίων, Βαρυμπόμπης, Αφιδνών και Κρυονερίου μετά τη σημερινή συνυπογραφή των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Σημειώνεται, πως το ποσό των 5 εκ. ευρώ για την εκπόνηση των μελετών έχει διασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα καταβάλλει και το εκτιμώμενο κόστος των 30 εκ ευρώ για τα απαιτούμενα έργα στα ανάντη των ορεινών όγκων, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται, πώς το γενικό σχέδιο καταρτίστηκε από την Περιφέρεια αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική το περασμένο καλοκαίρι και αποτέφρωσαν περίπου 250 τ.χλμ, προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφικές πλημμύρες στο μέλλον.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή των συμβάσεων ο υπουργός Κ. Σκρέκας τόνισε: “Μετά την ολοκλήρωση, σε χρόνο ρεκόρ, των αντιδιαβρωτικών έργων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις δασικές υπηρεσίες, η Περιφέρεια θα προχωρήσει, σε δεύτερη φάση, σε έργα ύψους 35 εκατ. ευρώ, που θα θωρακίσουν τις πληγείσες περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα και θα συμβάλλουν στην αποκατάστασή τους. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την προσαρμογή των δασικών μας οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Από το περασμένο φθινόπωρο, αξιοποιώντας και τον χορηγικό θεσμό του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί καθώς είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα δάση μας, τη φυσική μας κληρονομιά, και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε τον υπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την εργώδη, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία, τόνισε: “Με τις προγραμματικές προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων, τα οποία είναι μέρος της συνδρομής μας στη συνολική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής.

Πρόκειται για μία προσπάθεια σύνθετη, ωστόσο είναι δεδομένη η βούλησή μας να συνδράμουμε τα αρμόδια υπουργεία και με έργα εκτός των αρμοδιοτήτων μας, προκειμένου να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Με την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση έργων ύψους 30 εκατ. ευρώ στα Γεράνεια Όρη, τα Βίλια και την Βαρυμπόμπη, ώστε στις επικείμενες βροχές, με δεδομένες και τις πρόσφατες πυρκαγιές, να ανασχέσουμε την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων στα κατάντη. Είμαστε σε ετοιμότητα, αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και να συνεχίσουμε να δρούμε προς την σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να προχωράμε με όσο το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς στην εκτέλεση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων».

Σχετικές δημοσιεύσεις