Έκκληση Αραβικού Συνδέσμου να «αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις» από τη Λιβύη

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε χθες Τρίτη να «αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις» από την εμπόλεμη Λιβύη άμεσα και να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί η σύρραξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μέσω βιντεοδιάσκεψης που ήταν αφιερωμένη στη Λιβύη συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου.

Συμμετείχαν αντιπρόσωποι 21 κυβερνήσεων αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), παρότι αρχικά η Τρίπολη είχε απορρίψει την πρόσκληση του Καΐρου να πάρει μέρος.

Δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ πολεμούν εναντίον αυτών του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο Αραβικός Σύνδεσμος σημείωσε ότι «απορρίπτει όλες τις ξένες παράνομες επεμβάσεις» στη Λιβύη και ζητεί «την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την επικράτεια της Λιβύης και από τα χωρικά της ύδατα».

«Η στρατιωτική επιλογή δεν θα φέρει τη νίκη σε καμία πλευρά (…) και η στρατιωτική δράση δεν θα φέρει την ειρήνη, ούτε θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο λιβυκό έδαφος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ. Ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη, επέμεινε, είναι να υπάρξει πολιτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να κηρυχθεί εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στη Σύρτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντίπαλες πλευρές να ξαναρχίσουν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο επέμεινε πως δεν θα στεριώσει καμία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός εάν δεν αποσυρθούν οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές, δεν διαλυθούν οι παραστρατιωτικές ομάδες και αν δεν αποτραπεί η συνέχιση των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων.

Ο αντιπρόσωπος της ΚΕΣ, ο Σάλεχ ας Σεμάκι, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τις θέσεις του Αραβικού Συνδέσμου, επιχειρηματολογώντας ότι οι ξένες δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση συμβάλλουν στην απώθηση της «επίθεσης» των στρατευμάτων του Χάφταρ.

Η κρίση στη Λιβύη κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Έπειτα από την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που είχαν αρχίσει τον Απρίλιο του 2019 με σκοπό να κυριεύσουν την Τρίπολη, οι δυνάμεις του Χάφταρ υπέστησαν σειρά ηττών από τις δυνάμεις της ΚΕΣ, με την υποστήριξη τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στρατιωτικών συμβούλων που ανέπτυξε η Τουρκία, βασική σύμμαχός της.

Πλέον, οι δυνάμεις της ΚΕΣ έχουν στο στόχαστρο την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, πύλη στρατηγικής σημασίας προς την ανατολική Λιβύη, οχυρό του Χάφταρ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ ας Σίσι διεμήνυσε το Σάββατο ότι αν οι δυνάμεις της ΚΕΣ προελάσουν στη Σύρτη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού. Η ΚΕΣ κατήγγειλε την απειλή του Καΐρου μιλώντας για «κήρυξη πολέμου».

Η ΚΕΣ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, ενώ ο στρατάρχης Χάφταρ από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε στρατιωτικά από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σχετικές δημοσιεύσεις