“Έργο τέχνης” σε μουσείο.. μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο! Φοιτητής την έφαγε

Ένας επισκέπτης σε ένα μουσείο τέχνης στη Νότια Κορέα έφαγε την μπανάνα από ένα “έργο τέχνης” του Maurizio Cattelan. Tο συγκεκριμένο “έργο” που έχει την ονομασία “Comedian”, πρόκειται για μια μπανάνα, κολλημένη σε έναν τοίχο με μία μονωτική ταινία.

Το έργο «Comedian», στο οποίο απεικονίζεται το φρούτο κολλημένο σε έναν τοίχο, περιλαμβάνεται σε έκθεση έργων του 62χρονου Ιταλού καλλιτέχνη στο Μουσείο Τέχνης Leeum στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το CNN και το NPR.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, ένας φοιτητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ αφαίρεσε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε, σύμφωνα με τα πρακτορεία. Όταν τελείωσε, ο φοιτητής τοποθέτησε τη φλούδα πίσω στον τοίχο και τη στερέωσε με την αρχική της μονωτική ταινία.


«Ο φοιτητής ανέφερε στο μουσείο ότι την έφαγε επειδή πεινούσε», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου στο CNN.

Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο τέχνης βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων ενεργειών, καθώς το 2019 είχε ήδη γίνει πρωτοσέλιδο, όταν εκτέθηκε στην Art Basel Miami Beach.

Αφού το κομμάτι είχε πωληθεί σε έναν ιδιώτη συλλέκτη για 120.000 δολάρια, ο καλλιτέχνης performance David Datuna σόκαρε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση τέχνης, όταν αποφάσισε να φάει την μπανάνα.

Ο Datuna αποκάλεσε τότε τις ενέργειές του «καλλιτεχνική περφόρμανς» και ονόμασε την εμπειρία «Hungry Artist».

Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό, ο Cattelan δεν είχε κάποιο σχόλιο, δήλωσαν στο CNN οι υπεύθυνοι του Μουσείου Leeum.

«Συνέβη ξαφνικά, γι’ αυτό και δεν ελήφθησαν ειδικά μέτρα. Ο καλλιτέχνης (Cattelan) ενημερώθηκε για το περιστατικό, αλλά δεν είχε καμία αντίδραση σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του μουσείου στο πρακτορείο.

Η μπανάνα, μέρος μιας ατομικής έκθεσης που διαρκεί έως τις 16 Ιουλίου, αντικαθίσταται συνήθως κάθε δύο με τρεις ημέρες, ούτως ή άλλως, κάτι που είναι λογικό αφού μαυρίζει και χαλάει.

Το σίγουρο είναι ότι στην εποχή που ζούμε πλέον δεν φαντάζει και τόσο παράλογο το ότι αυτά είναι τα “έργα τέχνης” που προωθούνται.

Σχετικές δημοσιεύσεις