«Αέρας» χαλάρωσης στην Ευρώπη, οι χώρες που προχωρούν σε άρση περιορισμών

Πολιτική δύο ταχυτήτων διαφαίνεται στην Ευρώπη όσον αφορά στην άρση των περιορισμών εν μέσω επέλασης της μετάλλαξης Omicron. Με τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων να προχωρά, τα φάρμακα για τον κορωνοϊό να παρέχουν μια δικλείδα ασφαλείας και την ανάγκη του κόσμου για επιστροφή στην κανονικότητα να είναι μεγάλη, ορισμένες κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και τον έλεγχο της πανδημίας.

«Ποδαρικό» στη νέα εποχή χαλάρωσης μέτρων έκανε η Γηραιά Αλβιόνα. Όπως αποφασίστηκε, το υγειονομοκικό πάσο δεν απαιτείται πλέον για την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο και εκδηλώσεις, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν προαιρετικά. Οι μάσκες δεν είναι, ακόμη, απαραίτητες πουθενά, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές. Η αρμόδια όμως υπηρεσία για τη δημόσια υγεία συνιστά τη χρήση τους σε «συνωστισμένους και κλειστούς χώρους.

Τον «χορό» άρσης περιορισμών ακολουθεί η Γαλλία που από τις 2 Φεβρουαρίου χαλαρώνει την πολιτική της. Οι κανόνες για την επίδειξη πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού σε συναυλιακά κέντρα και αθλητικούς χώρους αναμένεται να αλλάξουν. Το ίδιο θα ισχύσει για την τηλεργασία και τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που θα πάψουν να αποτελούν μέτρα για τον κορωνοϊό.

Από τις 16 Φεβρουαρίου, τα νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν ξανά στη Γαλλία, ο χορός θα επιτρέπεται στα μπαρ, ενώ θα είναι εφικτή και η κατανάλωση φαγητού και ποτού σε αθλητικά και συναυλιακά κέντρα. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα κρίνονται απαραίτητα για την είσοδο στους περισσότερους χώρους. Ακόμη, από τις 15 Φεβρουαρίου θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εκείνους που έχουν λάβει δύο δόσεις, οπότε θα απαιτείται και τρίτη για να παραμένει έγκυρο το πάσο.

Και η Ολλανδία έκανε το μεγάλο βήμα. Από το lockdown, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να ανοίξουν οι χώροι εστίασης και τα μουσεία, με προϋπόθεση την επίδειξη του πράσινου πάσου.

Τα κέντρα εστίασης λειτουργούν στην Ολλανδία με κοινωνικές αποστάσεις και μέχρι τις 22:00. «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, προτού ανακοινώσει τις αλλαγές που εφαρμόζονται από τις 26 Ιανουαρίου.

Στη Δανία, όπου ίσχυε το καθεστώς του μερικού lockodwn, σύμφωνα με το οποίο τα κέντρα εστίασης λειτουργούσαν με συγκεκριμένο ωράριο και οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να σερβίρουν μετά τις 22:00 αλκοόλ, θα υπάρξει χαλάρωση από 1ης Φεβρουαρίου.

Εάν περάσει από το Κοινοβούλιο η τροπολογία, τα κέντρα εστίασης της Δανίας θα λειτουργούν χωρίς ωράριο, δεν θα υπάρχει περιορισμός στο θέμα του αλκοόλ, η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν θα είναι αναγκαία για την είσοδο σε πολλούς χώρους, ενώ και οι μάκσες δεν θα κρίνονται υποχρεωτικές για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις