Αγέλες λύκων κατασπαράζουν τσομπανόσκυλα!

Σε χωριά του νοτίου Έβρου – Πολύ πιο έντονο το πρόβλημα από τον περασμένο Φεβρουάριο – Σημαντικές οι ζημιές σε κτηνοτρόφους και κυνηγούς

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι κυνηγοί του νοτίου Έβρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, λύκοι κατεβαίνουν σε αγέλες και προκαλούν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με καταγγελία του κτηνοτρόφου στη Νίψα Αλεξανδρούπολης, Μίλτου Τσιτσεκίδη, στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, από τον Ιούλιο οι λύκοι, του έχουν φάει 7 σκυλιά!

Μάλιστα, μόλις τις προάλλες, ο κ. Τσιτσεκίδης πήγε για άρμεγμα στις 6:30 το πρωί και είδε τους λύκους να κατατρώνε τον σκύλο του!

Οι φωτογραφίες από τα απομεινάρια του άτυχου σκύλου είναι συγκλονιστικές…

Ο κ. Τσιτσεκίδης, μιλώντας στον Σταύρο Παπαδόπουλο, δήλωσε πως εδώ και 5 χρόνια το πρόβλημα με τις επιθέσεις λύκων είναι πολύ πιο έντονο.

Το φαινόμενο αυτό είναι και σε άλλες περιοχές της Αλεξ/πολης συχνό, όπως στην Αισύμη, στο Πεδίο Βολής, στον Άβαντα και την Αλίκη. 

Το αξιοπερίεργο πάντως είναι πως οι λύκοι δεν κάνουν ζημιά πλέον στα ζώα που βρίσκονται μέσα στο μαντρί, αλλά στα… τσομπανόσκυλα!

«Όποιο σκυλί τολμάει και φεύγει λίγο παραέξω, το παίρνουν οι λύκοι και το τρώνε», ανέφερε με απόγνωση ο κ. Τσιτσεκίδης.

  • Τα ουρλιαχτά των λύκων ακούγονται μες στη νύχτα

Επιπρόσθετα, εκείνο που επεσήμανε ο κτηνοτρόφος από την Νίψα είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής ακούνε τη νύχτα τα ουρλιαχτά των λύκων.

«Κι εγώ τα ακούω μες στη νύχτα και πηγαίνω στο μαντρί να δω τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

«Οι λύκοι είναι πλέον περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. Παλιότερα, δεν είχαμε τέτοια κρούσματα. Δική μου συμβουλή: οι κυνηγοί να πηγαίνουν ομαδικά και από κεντρικούς δρόμους. Εμένα πλέον ένα μόνο σκυλί μού έμεινε και 3 κουτάβια», είπε ο κ. Τσιτσεκίδης.

  • Γλύτωσε με το τσεκούρι του!

Πέραν όλων αυτών, υπάρχει μαρτυρία για έναν κυνηγό που παρ’ ολίγον να δεχτεί επίθεση από τους λύκους, πριν από λίγες ημέρες, στην Αισύμη.

Ο άντρας έτρεξε για να προστατέψει το σκυλί του κι όταν οι λύκοι τον περικύκλωσαν, ευτυχώς είχε μαζί του ένα τσεκουράκι κι έτσι γλύτωσε…

Ένα άλλο περιστατικό είχε να κάνει με 2 σκυλιά γνωστού επαγγελματία της Αλεξανδρούπολης, που επίσης τα έφαγαν οι λύκοι!

  • Η στάση του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξ/πολης

Για το ίδιο θέμα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξ/πολης, Κώστας Ραφαηλίδης.

«Τα τελευταία 5-6 χρόνια, οι λύκοι είναι πολύ περισσότεροι στην Βόρειο Ελλάδα. Στην περιοχή μας (ειδικά σε Νίψα, Αισύμη και Άβαντα) υπάρχει έξαρση του φαινομένου των επιθέσεων λύκων, από τον Φεβρουάριο του 2021. Δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση», υπογράμμισε ο κ. Ραφαηλίδης.

Ένα σενάριο, σύμφωνα με τους κυνηγούς, είναι πως οι λύκοι ακούνε τα κουδουνάκια των κυνηγόσκυλων και γι’ αυτό επιτίθενται σε αυτά. «Πλέον, οι κυνηγοί έχουν αφαιρέσει τα κουδουνάκια», ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου.

«Γενικώς, υπάρχει φόβος με τους λύκους που παραμονεύουν παντού, κι ενώ η πολιτεία και οι υπεύθυνοι είναι ενήμεροι, δε δίνεται καμιά αποζημίωση στους κυνηγούς», δήλωσε ο κ. Ραφαηλίδης.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης πάντως, προχωράει το θέμα κι έχει ήδη κάνει επαφές με την WWF, με τα Δασαρχεία, καθώς και με τους Φορείς Διαχείρισης Δασών, καθότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος.

Το σίγουρο είναι πως δεν έχει δοθεί ακόμα καμιά εξήγηση στην απορία: γιατί οι λύκοι τελικά επιτίθενται και κατασπαράσσουν τα σκυλιά;

Σχετικές δημοσιεύσεις