Αλβανία – Εκλογές την Κυριακή – Σε καραντίνα οι ψηφοφόροι από Ελλάδα

Στις κάλπες οδηγούνται οι Αλβανοί πολίτες την Κυριακή 25 Απριλίου.

Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων εκ των οποίων 700.000 υπολογίζεται ότι διαβιούν στην Ελλάδα, καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα.

Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να επιβάλει αυστηρή καραντίνα 15 ημερών στους ψηφοφόρους που καταφθάνουν από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία με το αιτιολογικό της βαριάς επιδημιολογικής εικόνας των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με τον Έντι Ράμα κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την απόφαση, ώστε όλοι να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Είμαι σίγουρος ότι στις 25 Απριλίου η Αλβανία θα μας αναδείξει νικητές πρωτίστως για τους δύο πολέμους που αντιμετωπίζουμε: τις συνέπειες από τον σεισμό και την κατάρα της πανδημίας, που μαχόμαστε μέρα με την ημέρα», ανέφερε σε προεκλογική του ομιλία ο Πρωθυπουργός του Έντι Ράμα, του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την ανάγκη για αλλαγή ρότας της Αλβανίας, επισημαίνει ο αντίπαλός του και υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα, Λουλζίμ Μπάσα.

«Άλλη μια τετραετία παρόμοια με τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν είναι αποδεκτή από κανέναν Αλβανό. Ο κόσμος που θέλει την Αλβανία στην Ε.Ε. γνωρίζει ότι ολ’ αυτά μπορούν και θα γίνουν πραγματικότητα μόνον αν ψηφίσουν για την αλλαγή», ανέφερε ο Λουζλίμ Μπάσα.

Έχει συμμαχήσει με το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση κι άλλους μικρότερους σχηματισμούς. Η ηγέτις του Κινήματος και σύζυγος του Προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα, θεωρεί ότι η εποχή Ράμα πρέπει να τελειώσει.

«Η φυγή του κόσμου και ειδικά των νέων δεν καταπολεμάται με λέξεις. Χρειάζεται μυαλό και πράξεις κι αυτή η ομάδα είναι ξεκάθαρη για το πως θα κάνει νέους και νέες να επιστρέψουν στην πατρίδα», τόνισε η Μόνικα Κριεμάντι, ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση.

Το κλίμα στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν πολωμένου. Καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, για κρυφά payroll, ένοπλα επεισόδια, πέραν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και την πανδημία.

«Όποιος και να νικήσει αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ανάκαμψη μετά την πανδημία, ανεργία, ενίσχυση των θεσμών και οικοδόμηση ενός σθεναρού δικαστικού σώματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μόνον μερικά από τα θέματα που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει την χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε.», μεταδίδει από τα Τίρανα η Τζόι Ζάιμι, ανταποκρίτρια του Euronews Albania

Σχετικές δημοσιεύσεις