Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γέμισαν την Αλεξανδρούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις γέμισαν την Αλεξανδρούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)Σε στρατιωτικό κέντρο εφοδιασμού και μεταφοράς του αμερικανικού στρατού, έχει εξελιχθεί το διάστημα αυτό η Αλεξανδρούπολη.

Ξεκίνησε η κύρια φάση μεταφοράς αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού ανάμεσά τους και μαχητικά ελικόπτερα, προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία στα πλαίσια της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «saber guardian 2019» που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Παρόν στην επιχείρηση ήταν χτες και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέτζερ αλλά και στελέχη της 12ης Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού αλλά και στελέχη του αμερικανικού προξενείου για να οργανώσουν την επιχείρηση.

Η άσκηση των αμερικανικών δυνάμεων «saber guardian 2019» φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 24 Ιουνίου σε διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας και σ΄ αυτή θα μετέχουν συνολικά περίπου 27.000 στρατιώτες. Μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα μετακινηθούν προς τους χώρους της άσκησης περίπου 2000 αμερικανοί στρατιώτες.

Χτες το πρωί το αμερικάνικο οχηματαγωγό πλοίο GREEN RIDGE γεμάτο με αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το πλοίο μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού οχήματα μιας αμερικανικής Ταξιαρχίας τα οποία θα πάρουν μέρος στην άσκηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μετακίνηση περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτών προς τις βαλκανικές χώρες της άσκησης καθώς και μαχητικών ελικοπτέρων. Οι αφίξεις των στρατιωτικών τμημάτων θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Παρόν στην έναρξη της αποβίβασης των οχημάτων του στρατού των ΗΠΑ από το πλοίο ήταν ο Γκρέγκορι Φλέγκερ πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ευχαρίστησή του που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης αλλά και την 12η Μεραρχία Έβρου, στην διεξαγωγή της όλης επιχείρησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην σημασία αλλά και τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη χώρα του, να διαδραματίσει ρόλο ασφάλειας αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Φλέτζερ τόνισε πως «είναι υπέροχο να ξυπνά κανείς σε μια τόσο όμορφη πόλη όσο η Αλεξανδρούπολη», επισημαίνοντας παράλληλα τα οφέλη που μπορεί ν’ αποκομίσει η πόλη μέσα από αυτή τη συνεργασία τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε οικονομικό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, είπε πως η όλη επιχείρηση της απόβασης του στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ γίνεται με όλους τους κανόνες ασφαλείας. Επίσης αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια στιγμή πάντως μέλη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με κεντρικό σύνθημα «η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών».

Τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία αφού «συσκευασθούν» θα φορτωθούν στο οχηματαγωγό πλοίο για να μεταφερθούν στις βάσεις τους.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2017. Τότε αμερικανικά ελικόπτερα, Black hawk, είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο Δημόκριτος στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι και αφού «δίπλωσαν» και «συσκευάσθηκαν», φορτώθηκαν σε πλοίο το οποίο τα μετέφερε στην Ισπανία.

Πηγή: ethnos.gr & evros24.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις