Αναζωπυρώθηκε φωτιά στην Εύβοια – Δίχως τέλος η μάχη με τις φλόγες

Aεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στην Εύβοια ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση. Το χωριό έχει εκκενωθεί, ωστόσο υπάρχουν χαράδρες με πολλές εστίες μεταξύ των χωριών Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Χθες (13/8) βράδυ το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών.

Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Τεράστια οικολογική καταστροφή
Αν και είναι πολύ νωρίς, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Το δάσος Νatura καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9», έκανε λόγο για πάνω από 15.000 καμένα στρέμματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρο να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης εκτίμησε πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα. Το πευκόδασος που κάηκε θεωρείται ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, με καστανιές, πλατάνια και ελατά, ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώω

Σχετικές δημοσιεύσεις