Ανησυχία σωματείων για την έκδοση άδειας λειτουργίας λατομείου στο Λαϊλιά

Την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Σιντικής και όλης της Π.Ε. Σερρών που αντιδρούν στην έκδοση άδειας λειτουργίας λατομείου εξόρυξης γρανίτη στον Λαϊλιά, εκφράζουν τα σωματεία: Δημοκρατικός σύλλογος γυναικών Σερρών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών, Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών, Σωματείο εργαζομένων μετάλλου.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι το δάσος του Λαϊλιά, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του, αποτελεί φυσικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Σερρών, έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών Προστασίας της φύσης και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ‘’Natura 2000’’. Εκεί λοιπόν μετά από 30 περίπου χρόνια επανέρχεται το θέμα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, αγνοώντας προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις και κινητοποιήσεις.

Τα οποία κοιτάσματα γρανίτη και μεταλλευμάτων υπάρχουν στην περιοχή του Λαϊλιά τα αντιλαμβανόμαστε ως λαϊκή περιουσία και δε δεχόμαστε την παράδοση τους στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα βουνά και τα δάση είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να προστατεύονται με έργα πρόληψης και αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού.

Η πείρα από την δραστηριότητα των λατομείων έχει αποδείξει περίτρανα πως οι ανυπολόγιστες καταστροφές στο δάσος, η σπατάλη νερού, το ανάγλυφο της περιοχής δεν αποκαθίστανται. Οι λατόμοι παίρνουν προίκα το φυσικό πλούτο και επιστρέφουν νεκρά νταμάρια.

Η κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας της χώρας που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο εν μέσω πανδημίας πρέπει άμεσα να αναβληθεί. Αντίστοιχα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και διατάξεις που διαδοχικά ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίες διευκολύνουν την καταστροφή του φυσικού και δασικού πλούτου της χώρας προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε το Σερραϊκό λαό για μια ακόμα φορά με την οργανωμένη πάλη του να προστατέψει και να μην παραδώσει το δάσος, τον ορυκτό και γενικότερα φυσικό πλούτο της περιοχής στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σχετικές δημοσιεύσεις