Αντέχει η Μαριούπολη» – Δεν ελέγχεται πλήρως από τους Ρώσους, λέει το Κίεβο

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι “εξαιρετικά δύσκολη” αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Κίεβο είχε απορρίψει το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση των τελευταίων μαχητών της Μαριούπολης, επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν «μέχρις εσχάτων».

Η Ουκρανία κάλεσε επίσης τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από την πολιορκούμενη Μαριούπολη και έναν από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης.

“Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους”, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτηση στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες έχουν καταφύγει και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας την Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Σχετικές δημοσιεύσεις