Αντιδράσεις για την επιλογή Τίμερμανς

Σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, φέρεται να έχει προκαλέσει η προώθηση της επιλογής του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης – όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας – έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο οποίος μιλάει έξι διαφορετικές γλώσσες, αποτέλεσε «κοινή επιλογή» της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των άτυπων διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, οι ηγέτες των ανατολικών χωρών, κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αντιτάχθηκαν στην επιλογή αυτή, επικαλούμενοι τις επανειλημμένες κατηγορίες του Τίμερμανς εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με αφορμή το μεταναστευτικό.
«Φοβάμαι ότι αυτό το άτομο δεν είναι το σωστό για να ενώσει την Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις