Δάνεια 10 δισ. ευρώ και 180.000 ακίνητα στο στόχαστρο τραπεζών και funds

Δάνεια 10 δισ. ευρώ και περίπου 180.000 ακίνητα μπαίνουν από 1η Ιουλίου στο στόχαστρο των τραπεζών, αλλά και των funds.
Με την εφαρμογή στην πράξη του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνει το “ξεκαθάρισμα” χιλιάδων υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στο τοπίο των “κόκκινων” δανείων. Η αλλαγή σελίδας δεν θα αφορά μόνο τις σχέσεις δανειοληπτών-τραπεζών, αλλά και ολόκληρη τη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθορίζοντας την τιμολόγηση των ελληνικών NPLs στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το προηγούμενο διάστημα, και εν όψει της εφαρμογής του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα ξένα funds ανέθεσαν σε εξειδικευμένες εταιρείες τη διεξαγωγή due diligence στον νέο νόμο. Το πόρισμα του ελέγχου, ο οποίος διενεργήθηκε επίσης και εν όψει των πρώτων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, έδειξε ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες αυξημένης τιμολόγησης για αγορές ελληνικών NPLs.

Έτσι, η 1η Ιουλίου δεν δρομολογεί μόνο την επιτάχυνση στο “ξεκαθάρισμα” των μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για υψηλότερα τιμήματα στα “κόκκινα” δάνεια που θα βγουν προσεχώς προς πώληση, διαμορφώνοντας καλύτερες προοπτικές για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία.

Σχετικές δημοσιεύσεις