Απονεμήθηκαν τα 3α Επιχειρηματικά Βραβεία “Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα”

Οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις, που ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα από πρωτοπόρους επιχειρηματίες, άντεξαν δύο αιώνες και εξακολουθούν να διακρίνονται σήμερα και να είναι πρωτοπόρες στον κλάδο τους, βραβεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην τελετή απονομής των 3ων Επιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος – 200 χρόνια Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν «για την πολύχρονη προσφορά τους στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο» τέσσερις ξεχωριστές προσωπικότητες.

«Δεν περπατάμε σε άγνωστους δρόμους και ατραπούς. Οι πρόγονοί μας με την ευρηματικότητά τους, το ευπροσάρμοστο του χαρακτήρα τους, με σκληρή δουλειά και μόχθο, αντιμετωπίζοντας αναπάντεχους κινδύνους σε αχαρτογράφητες θάλασσες μας άνοιξαν δρόμους και μας κατέστησαν μπροστάρηδες Ηπείρων και θαλασσών», δήλωσε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, παραλαμβάνοντας την πρώτη τιμητική διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα, μια χώρα που συνίσταται από το 0,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχει επί δεκαετίες το μεγαλύτερο στόλο του κόσμου».

Την τιμητική διάκριση στο γνωστό εφοπλιστή απένειμε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος τόνισε ότι αξίζει να επιβραβεύονται ξεχωριστές προσωπικότητες για τη διαχρονική κοινωνική τους προσφορά και το πολύπλευρο έργο τους. «Είναι επίσης επιβεβλημένο να βραβεύουμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, που με την καθημερινή τους δράση και παρουσία, προωθούν και υπηρετούν τη σταθερή ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, που επιβραβεύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, την προσπάθεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, είναι θεσμοί που συμβάλλουν καίρια στην εμπέδωση ενός ευνοϊκού κλίματος στη χώρα. «Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Μεγαλώνοντας σε μία Ελλάδα που όλοι οι Έλληνες θέλανε να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, θέλουμε μία Ελλάδα που όλοι οι Έλληνες να θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες. Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησής μας, αυτό είναι το σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και τα χρόνια που έρχονται θα είναι εξαιρετικά καλά για την ελληνική οικονομία», δήλωσε με βεβαιότητα ο κ. Γεωργιάδης.

Οι υπόλοιπες τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που προσέφεραν στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, απονεμήθηκαν στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά ευχαρίστησαν μέσω των εκπροσώπων τους ή με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Ο θεσμός των Επιχειρηματικών Βραβείων αποτελεί πρωτοβουλία της Palladian Communications. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και στελεχών.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν, με χρονολογική σειρά ίδρυσης, είναι οι:

– Εθνική Τράπεζα Ελλάδας ΑΕ (1841)

– Καλλικούνης (1850)

– Μεγάλη Βρετανία (1866)

– Παπουτσάνης (1870)

– Θανόπουλος (1877)

– Alpha Bank (1879)

– Καρέλιας (1888)

– Εθνική Ασφαλιστική (1891)

Στην αρχή της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μίχαλου, επιχειρηματία και πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος με την πορεία του άφησε το δικό του στίγμα στην οικονομική ζωή της χώρας μας.

Τελετή απονομής των 2ων επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των 2ων επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος», η οποία δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί το 2020, λόγω ακύρωσης της περσινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, εξαιτίας της πανδημίας.

Οκτώ εταιρείες γερμανικών συμφερόντων -καθώς η Γερμανία επρόκειτο να ήταν η τιμώμενη χώρα στη ματαιωθείσα διοργάνωση- οι οποίες ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια για τη διορατικότητά τους, την καινοτόμα δράση τους, την ταχύτατη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κοινωνικά υπεύθυνη παρουσία τους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εναρμόνισή τους με τις αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης, έλαβαν τα αντίστοιχα βραβεία.

Η Γερμανία άλλωστε, «αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της χώρας μας τόσο ως προς το εμπόριο, όσο και ως προς τις ξένες επενδύσεις», τόνισε ο CEO της Palladian Communications Γιώργος Λυμπέρης στο καλωσόρισμά του. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός υπογράμμισε την αξία, τη βαρύτητα και τη σπουδαιότητα της παρουσίας του γερμανικού επιχειρείν και των ελληνογερμανικών εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών στην Ελλάδα και όπως χαρακτηριστικά είπε «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, δε θα μπορούσε παρά να στηρίξει τα βραβεία που εστιάζουν στη συμβολή των γερμανικών επιχειρήσεων στο ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμοδίου για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος επιπλέον βράβευσε τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού & Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθανάσιο Κελέμη για την προσφορά στο Ελληνογερμανικό επιχειρείν. «Και τα επόμενα χρόνια θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, όχι μόνο στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, αλλά και πέρα από αυτά», δεσμεύτηκε ο κ. Κελέμης, αποδεχόμενος την τιμητική βράβευση.

Τα 2α επιχειρηματικά βραβεία τελούν υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, η γενική πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Sibylla Bendig, ανώτατα στελέχη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κορυφαία στελέχη επαγγελματικών ενώσεων και επιμελητηρίων και ανώτερα στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων.

Τα βραβεία δόθηκαν :

Για την Διορατική επιχείρηση: FRAPORT GREECE

Καινοτόμα Επιχείρηση: PRODYNA GREECE

Ταχύτατα Αναπτυσσόμενη Επιχείρηση: REHAU MON. ΕΠΕ

Εξωστρεφής Επιχείρηση: BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑΕ

Επιχείρηση που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας: WÜRTH HELLAS SA

Εταιρικά και Κοινωνικά Υπεύθυνη Επιχείρηση: BAYER HELLAS

Ψηφιακά μετασχηματισμένη Επιχείρηση: SCHENKER A.E.

Εναρμονισμένη Επιχείρηση με τις αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης: BASF Ελλάς ΑΒΕΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις