Αττική – Μετά τον χιονιά έρχεται ο παγετός

Επί ποδός βρίσκεται και σήμερα η Πολιτική Προστασία για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που προέκυψαν σε περιοχές της χώρας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Καιρός: Μετά τα χιόνια η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρνει ισχυρό παγετό

Όσον αφορά τον καιρό, ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι σήμερα το πρωί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σήμερα θα επικρατήσει ολικός παγετός. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Πρωινή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία -Συνδρομή του στρατού στον ΔΕΔΔΗΕ

Νέα τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο στρατός

Στρατός και Πυροσβεστική σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις δίνουν από χθες ολονύχτια μάχη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες ώστε τα συνεργεία να εργαστούν όλη νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο.

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία
Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (Διόνυσος) είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Μήδεια» στην Αττική.

Η κακοκαιρία έπληξε το τελευταίο τριήμερο όλη τη χώρα, με την Αττική, την Εύβοια, αλλά και την Κρήτη να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα το τελευταίο 24ωρο. Τα προβλήματα ήταν πολλά τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην ύδρευση, αλλά και το οδικό δίκτυο, κυρίως στην Αττική, αλλά και την Εύβοια. Δεκάδες δέντρα έπεσαν δημιουργώντας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, με τα συνεργία του ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης για άλλη μία νύχτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΚΑΪ, υπολογίζεται πως 250.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό στην Αττική.

Σχετικές δημοσιεύσεις