Αφγανιστάν – «Περιπολίες θανάτου» στους δρόμους της Καμπούλ – Λίστες με μελλοθανάτους

Οι Ταλιμπάν από χθες Κυριακή ξεκίνησαν την επέλασή τους στους  δρόμους της Καμπούλ ενώ δεκάδες πολίτες κρύβονται πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες των σπιτιών τους. Την ίδια ώρα οι Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια αναζητούν πόρτα – πόρτα οποιονδήποτε συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με ΜΚΟ καθώς και δυτικές κυβερνήσεις. 

Σύμφωνα με τον Γκουλάμ Ισατσάι, εκπρόσωπο του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν αναφορές ότι οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει τις «περιπολίες θανάτου». Παράλληλα προειδοποίησε για τις υποσχέσεις που αθέτησαν κατά το παρελθόν οι Ταλιμπάν.

«Οι κάτοικοι της Καμπούλ ζουν με το φόβο αυτή τη στιγμή», επεσήμανε. Όπως τόνισε ο Ισατσάι, οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει έρευνες σε σπίτια ορισμένων γειτονιών κάνοντας καταγραφή ονομάτων ενώ αναζητούν τα ονόματα των προσώπων που έχουν στις λίστες τους».

«Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν να σκοτώσουν εμένα και τον σύζυγό μου»

Στο μεταξύ συγκλονίζει η μαρτυρία της 29χρονης πρώτης γυναίκας δημάρχου της Καμπούλ Ζαρίφα Γκαφάρι, στη βρετανική Inews. «Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι μαζί με την οικογένειά μου και τον άντρα μου. Θα έρθουν ψάχνοντας ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου», υποστήριξε.

Σημειώνεται πως η Γκαφάρι αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση το 2018 και έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην επαρχία Μαϊντάν Γουαρντάκ. Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα σκοτώσουν τη Γκαφάρι. Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, ενώ η τελευταία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Μάλιστα 20 μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πυροβολήθηκε ο πατέρας της στρατηγός  Αμπντούλ Γουάσι Γκαφάρι.

Σχετικές δημοσιεύσεις