Βρετανία – Τα δύο τρίτα των πολιτών θα μειώσουν τις δαπάνες τους για τα φετινά Χριστούγεννα

Πάνω από τα δύο τρίτα των ενήλικων βρετανών σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους φέτος εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρότι πέρασαν τα Χριστούγεννα για δύο χρόνια σε καθεστώς κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας της COVID-19, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων δεν σχεδιάζουν λαμπρούς εορτασμούς φέτος, όπως προκύπτει από την έρευνα της Accenture.

Σχεδόν 49% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα, 46% να φάνε λιγότερες φορές σε εστιατόριο και 35% σκοπεύουν να κάνουν περικοπές τόσο στις κοινωνικές συναθροίσεις όσο και στις οικογενειακές εκδηλώσεις.

Από αυτούς που σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους αυτά τα Χριστούγεννα, το 45% σκοπεύει να αγοράσει τρόφιμα από σούπερ μάρκετ με προσιτές τιμές.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 10%, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κοντά στο χειρότερο επίπεδό της στα χρονικά και τα νοικοκυριά υπό μεγάλη πίεση.

Χθες, ο όμιλος σούπερ μάρκετ Asda ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί στρέφονται σε προϊόντα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως οι φριτέζες αέρος και οι πολυμάγειρες, καθώς αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κρίση του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Όπως είπε η Asda, η οποία αντιπαρέβαλε τα στοιχεία της με το Κέντρο για την Έρευνα στην Οικονομία και στις Επιχειρήσεις, προκύπτει ότι οι οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τον Σεπτέμβριο κατά 162 ευρώ φτωχότερες σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο κυρίως εξαιτίας των ακριβότερων λογαριασμών κοινής ωφελείας, με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι κατά 95,7% υψηλότερες και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 54%.

Παράλληλα, ο όμιλος Asda ανακοίνωσε χθες ότι η εικόνα του εισοδήματος των νοικοκυριών εξαρτάται κατά πολύ από τη διαχείριση της κυβέρνησης ως προς την ενεργειακή ακρίβεια.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε δηλώσει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, το οποίο θα ίσχυε για δύο χρόνια, θα επανεξεταστεί από τον Απρίλιο του 2023.

Σχετικές δημοσιεύσεις