Βρετανία – Τι θα γίνει όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

Λεπτομέρειες για το μυστικό σχέδιο του Μπάκιγχαμ που αφορά τη διαχείριση και μετάδοση της είδησης του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύπτει το Politico.

Η βασίλισσα, η οποία έκλεισε τα 95 τον Απρίλιο, είναι υγιής και συνεχίζει να ακολουθεί ένα δραστήριο πρόγραμμα ενώ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτά τα σχέδια μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα.

Το σχέδιο ονομάζεται, «Επιχείρηση London Bridge» όπως έγινε γνωστό το 2017, ενώ αντίστοιχα σχέδιο υπήρχε για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που απεβίωσε τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί «D-Day» με κάθε μέρα στη συνέχεια να οδηγεί στην κηδεία της γνωστή ως «D+1», «D+2» κ.λπ.

Τις ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί ένας «καταιγισμός κλήσεων» για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ένας αριθμός ανώτερων υπουργών και αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος θα ενημερώσει επίσης το γραφείο του Συμβουλίου του Προσωπικού Συμβουλίου, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη.

Το κοινό θα το μάθει για πρώτη φορά όταν δημοσιοποιηθεί “επίσημη ανακοίνωση” από τον βασιλικό οίκο, σύμφωνα με την “Eπιχείρηση London Bridge”.

Την ίδια μέρα, ο νέος Βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα.

Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της.

Ο πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης θα λάβουν εντολή να μην σχολιάσουν μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Απρόσμενες λεπτομέρειες στα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση των «retweets» από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών. Οι σελίδες κοινωνικών δικτύων όλων των τμημάτων θα αλλάξουν την εικόνα του προφίλ τους με μαύρο πανό.

Η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους», καθιστώντας την ουσιαστικά ημέρα αργίας, αλλά δεν θα καθιερωθεί ως τέτοια.

Σε λαϊκό προσκύνημα για 3 μέρες με VIP εισιτήρια

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Γουέστμίνστερ για τρεις ημέρες (από την 6 έως και την 9 ημέρα), σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Feather (φτερό). Το φέρετρό της θα βρίσκεται πάνω σε ένα υπερυψωμένο κουτί στο κέντρο του Γουεστμίνστερ Χολ, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό 23 ώρες την ημέρα. Θα εκδοθούν εισιτήρια για VIP ώστε να μπορούν να κανονίσουν το χρονοδιάγραμμά τους.

Η ημέρα της κηδείας και η ταφή

Ημέρα D+10. Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις