Γιατί η Κροατία γέμισε με τεράστιες τρύπες στο έδαφος

Χιλιάδες άνθρωποι ζουν με τον φόβο ότι θα… τους καταπιεί η γη μετά την εμφάνιση εκατοντάδων τρυπών σε μια περιοχή που χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό πριν από δύο μήνες.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2020, η Κροατία κατέγραψε τον ισχυρότερο σεισμό που έγινε ποτέ. 6,4 βαθμοί στην κλίμακα Richter ταρακούνησαν πολλές πόλεις.

Ο σεισμός επηρέασε άμεσα 116.000 ανθρώπους, κυρίως στις πόλεις Petrinja, Sisak και Glina, καθώς και στις αγροτικές περιοχές γύρω τους. Πάνω από 35.000 σπίτια και 4.550 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και τους πολλούς μετασεισμούς του και αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι που οφείλονται στο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.

Τώρα, πάνω από δύο μήνες μετά από τον σεισμό, οι άνθρωποι στην πληγείσα περιοχή ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τις τρύπες που συνεχίζουν να εμφανίζονται!

Ο Τόμο Μεντβέντεντ, επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ασχολήθηκε με τον σεισμό της 29ης Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Κροατικό Ραδιόφωνο ότι ο αριθμός αυτών των τεράστιων κενών στη γη αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με αναφορές ανθρώπων στο χωριό Mečenčani, που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. Από το επίκεντρο του σεισμού, οι πρώτες καταβόθρες εμφανίστηκαν δύο ημέρες πριν από τον σεισμό, αλλά 10 ημέρες μετά τη φυσική καταστροφή, υπήρχαν επίσης 15 καταβόθρες στο χωριό. ως άλλα 15 στη γύρω περιοχή. Επειδή το έδαφος υποχωρεί και σχηματίζονται διαρκώς τρύπες οι οποίες συνεχίζουν να εμφανίζονται με εκπληκτικό ρυθμό, οι επιστήμονες δεν έχουν καν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την κατάσταση. Εμπειρογνώμονες στη Σχολή Μεταλλείων, Γεωλογίας και Μηχανικών Πετρελαίου του Ζάγκρεμπ έκαναν κάποιες συστάσεις, αλλά με όλες αυτές τις ζωές που κινδυνεύουν, είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να αναλάβει την ευθύνη και να καταλήξει σε μια στρατηγική.

Σχετικές δημοσιεύσεις