Διαδηλώτρια αποκαλύπτει τα ψέμματα στο πολεμικό μήνυμα του Κρεμλίνου, βγαίνει στην κρατική τηλεόραση και χάνονται τα ίχνη της..

Το Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης παίζει κρίσιμο ρόλο στα μηνύματα του Κρεμλίνου στα μέσα ενημέρωσης. Είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κανάλι της Ρωσίας και το κορυφαίο ειδησεογραφικό του πρόγραμμα Vremya (Time) παρακολουθείται από εκατομμύρια.

Κανονικά δεν υπάρχει περιθώριο παρέκκλισης από την κομματική γραμμή.

Έτσι, όταν η Marina Ovsyannikova έτρεξε στο πλατό πίσω από την παρουσιάστρια ειδήσεων στο prime time, κραδαίνοντας μια αφίσα που έγραφε “Stop the War!“, ήταν μια άνευ προηγουμένου στιγμή διαφωνίας κατά του Κρεμλίνου που έφτασε στα σαλόνια σε όλη τη χώρα.

Η κυρία Ovsyannikova, η οποία έχει πατέρα Ουκρανό και Ρωσίδα μητέρα, πιστεύεται ότι βρίσκεται υπό κράτηση από την αστυνομία, αλλά το ακριβές μέρος της δεν είναι γνωστό.

Η διαμαρτυρία της είναι εξαιρετική με περισσότερους από έναν τρόπους.

Αρχικά, οι τηλεθεατές του Channel One δεν έχουν καν συνηθίσει να ακούν τη λέξη “πόλεμος” που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση διέταξε τα μέσα ενημέρωσης να την αποκαλέσουν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση» της Ουκρανίας.

Η διαμαρτυρία της κ. Ovsyannikova στόχευσε επίσης τους βασικούς υποστηρικτές του Προέδρου Πούτιν: οι περισσότεροι Ρώσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την κρατική τηλεόραση ως κύρια πηγή ειδήσεων.

Η οργάνωση μιας διαμαρτυρίας όπως αυτή απαιτεί εξαιρετικό θάρρος. Δέκα ημέρες νωρίτερα, η Ρωσία ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου όποιος αμφισβητεί την εκδοχή του Κρεμλίνου για τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Σχεδόν 15.000 αντιπολεμικοί διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ovd-info. Κανένας από αυτούς δεν έχει φτάσει σε τόσα σπίτια της Ρωσίας όσο η κ. Ovsyannikova.

Πέρα από λίγα δευτερόλεπτα έκθεσης στο Channel One, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν τη διαμαρτυρία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την ενέργειά της ως χουλιγκανισμό.

Από φόβο μήπως στοχοποιηθούν, ανεξάρτητοι ρωσικοί ιστότοποι έχουν θολώσει ή έχουν κάνει pixel στην αφίσα της κυρίας Ovsyannikova.

Η Novaya Gazeta, για παράδειγμα, άφησε μόνο μια γραμμή από την αφίσα της ακόμα ευανάγνωστη: «Μην πιστεύεις την προπαγάνδα».

Σχετικές δημοσιεύσεις